7 جشن و مراسم ایرانی که باید درباره آنها بدانید

۷ جشن و مراسم ایرانی که باید درباره آنها بدانید

به دلیل پیشینه تاریخی طولانی ایران، جشن‌ها و سنت‌های کهن ایرانی فراوانی وجود دارد که مردم ایران آن‌ها را بسیار ارزشمند می‌دانند و بسیار عزیز می‌دانند. آنها آیین ها و جشن هایی را که بیش از ۳۰۰۰ سال قدمت دارند برگزار می کنند. دیدن ایران در حالی که این جشنواره ها ادامه دارد لذت بخش خواهد بود. در اینجا تعدادی از فستیوال های شناخته شده ایرانی را معرفی می کنیم که باید درباره آنها بدانید.

کسب اطلاعات بیشتر: ۷ جاذبه شگفت انگیز ایران

عید نوروز

نوروز در زبان فارسی به معنای روز نو است و مهمترین عید سال در ایران است. همچنین در چندین کشور دیگر در خاورمیانه، آسیای مرکزی، آسیای جنوبی، بالکان و شرق آفریقا جشن گرفته می شود و قدمت آن حداقل به ۳۰۰۰ سال می رسد. نوروز در اعتدال بهاری است که طول شب و روز برابر باشد. این رویداد معمولا در ۲۰ یا ۲۱ مارس است. اغلب با آیین زرتشتی همراه است و تحت تأثیر آن قرار دارد.

خیلی ها از هفته های قبل آماده شدن برای نوروز را آغاز می کنند. تدارک سال نو شامل ترتیب هفت سین است که شامل هفت اقلام است که نشان دهنده تجدید و بهار است. کالای اصلی آن سبزه است، گیاهی جوانه زده که نماد تولد دوباره است. جشن های مشترک شامل اعیاد، آتش سوزی ها و جشن های فرهنگی مانند اجرای موسیقی، شعرخوانی و بازی های سنتی است.

چهارشنبه سوری

از دو کلمه فارسی چهارشنبه به معنی چهارشنبه و سوری به معنی جشن یا مهمانی تشکیل شده است. آخرین جشن سال گاهشماری ایرانی چهارشنبه سوری است که در آخرین عصر سه شنبه قبل از آخرین چهارشنبه هر سال برگزار می شود. قرن ها از برگزاری این جشنواره می گذرد. ایرانیان به این مناسبت آیینی برپا می‌کنند که در آن آتش‌های بزرگی برپا می‌کنند و از روی آن می‌پرند و آهنگی ایرانی می‌خوانند که به معنای دعا برای پشت سر گذاشتن همه بیماری‌ها و دغدغه‌های سال جاری است و سال جدید را با شادی آغاز می‌کند.

چهارشنبه سوری نیز یک رسم شبیه به حیله و لقمه دارد. برخی افراد لباس مبدل می پوشند و با زدن قاشق به بشقاب ها یا کاسه ها برای دریافت تنقلات به درها می کوبند. ایرانیان در جشنواره چهارشنبه سوری ترکیبی از آجیل و میوه می خورند. این بسته مخلوطی از آجیل ترش، شور و شیرین مانند پسته، بادام، نخود و کشمش به همراه میوه های خشک است.

سیزده بدر

این جشن در روز سیزدهم فروردین (اولین ماه تقویم ایرانی) به عبارتی سیزدهمین روز نوروز (سال نو ایرانی) که در تقویم میلادی یکم یا دوم آوریل است برگزار می شود. سیزده بدار به روز طبیعت نیز معروف است که به معنای گذراندن سیزده در فضای باز است.
سیزده در زبان فارسی عدد ۱۳ و بدر به معنی خلاص شدن از چیزی است، پس سیزده به در به معنای خلاص شدن از شر عدد ۱۳ است. اما ایرانیان دیگر به این خرافات اعتقادی ندارند و هر روز را در نظر می گیرند. جلوه ای از خدا و طبیعت سیزده به در با حضور در طبیعت و شادی به مراسم نوروزی پایان داد. این روز آخرین روز از جشن ها و تعطیلات سال نو است. در این روز ایرانیان عاشق رقصیدن، آواز خواندن، دور بازی و خوردن غذاهای خاص با هم هستند.

یلدا

شب یلدا یا شب چله یک جشن انقلاب زمستانی نیمکره شمالی ایران است که در طولانی‌ترین و تاریک‌ترین شب سال برگزار می‌شود. ایرانیان باستان برای امرار معاش به کشاورزی وابسته بودند و باید بر اساس تغییرات فصلی کاشت و جمع آوری می کردند. به تجربه، آنها آموختند که روزهای طولانی و نور گرم خورشید به محصولات آنها کمک می کند و ماه های دیگر روزهای کوتاه تر و شب های طولانی تر را به ارمغان می آورد. آنها دریافتند که با طولانی شدن شب، ساعات روشنایی روز نیز طولانی تر می شود. در جشن غلبه نور بر تاریکی، این شب را یلدا می نامیدند که به معنای تولد دوباره (خورشید) است.

در طول شب، آنها با خانواده و دوستان دور هم جمع می شدند، غذای لذیذ می خوردند، نوشیدنی می نوشیدند و آهنگ های شاد می خواندند و به داستان های مربوط به دوران قدیم گوش می دادند. آنها طولانی ترین شب سال را به دلپذیرترین شب تبدیل می کنند. به مناسبت عید یلدا، فال گیری از گلچین حافظ یکی از تفریحات دلپذیر این شب است. قبل از اینکه یکی از اعضای سالخورده خانواده گلچین حافظ را برای خواندن صفحه ای تصادفی باز کند، هر فردی یک آرزوی پنهانی می کند. مهمانان این اشعار را پاسخ حافظ به خواسته های آنان تفسیر می کنند. شما می توانید به ایرانیانی بپیوندید که انقلاب زمستانی را در رستوران ها جشن می گیرند. در آنجا مردم محلی با شور و شوق و مهمان نوازی شما را شگفت زده خواهند کرد.

جشنواره گلاب کاشان

در بین تمام شهرهای ایران، کاشان از جایگاه ویژه ای برخوردار است و یکی از مهم ترین شهرهای ایرانگردی به شمار می رود که روزانه میزبان گردشگران زیادی است. این شهر به خصوص در فصل بهار و تابستان به یکی از مهم ترین مقاصد گردشگری تبدیل شده است و سفرهای زیادی به کاشان برای بازدید از جاذبه های تاریخی و طبیعی این شهر صورت می گیرد. شرکت در مراسمی مانند جشن گلاب در کاشان که از آیین های دیرینه و دیدنی کاشان است، چیزی است که فقط در ایران می توانید آن را تجربه کنید. در اردیبهشت ماه گل‌های دمشق ایرانی از خانواده Rosaceae بالاخره رشد کرده و آماده استخراج اسانس گل رز می‌شوند. اگر در خرداد ماه به کاشان بروید، در اردیبهشت ماه فقط روی شاخه ها جوانه می زند.

جشنواره گلاب در کاشان صبح زود به صورت گروهی برگزار می شود. در این مراسم برگزارکنندگان مراسم گل می چینند و سپس مراسم اصلی آغاز می شود. معمولا گلچین ها قبل از طلوع آفتاب شروع به کار می کنند زیرا باید کار را قبل از ظهر تمام کنند. بر اساس یک افسانه قدیمی کشاورزان، گل هایی که قبل از طلوع خورشید چیده می شوند، بوی خوش تر و قوی تری پخش می کنند. گلاب گیری به روش های مختلفی انجام می شود، اما آنچه گردشگران در قمصر و نیاسر می بینند، همان روش سنتی گلاب گیری است که در دوران قدیم استفاده می شد. با این حال، با تجهیزات جدید. گلاب از طریق فرآیند تقطیر تهیه می شود. اردیبهشت ماه، نیاسر و قمصر کاشان مملو از بوی معطر گل رز دمشقی می شود که در آن می توانید روش های مختلف گلاب گیری را نیز بیابید.

برداشت زعفران

زعفران ایران در فرهنگ ایرانی به طلای سرخ معروف است. ایرانی ها از زعفران در طب سنتی، غذاهای معطر و دسرهای رنگارنگ استفاده می کنند. در استان خراسان رضوی ایران، تربت حیدریه محل برداشت زعفران است. ایران حدود ۸۰ درصد از ذخایر زعفران جهان را برداشت می کند. با نزدیک شدن به زمان برداشت زعفران، جشن ایرانیان از اوایل آبان ماه آغاز می شود. در حالی که بیشتر گیاهان دیگر از بین رفته اند، گل های بنفش روشن مزارع را می پوشانند و منظره ای برجسته ایجاد می کنند.
ایران بزرگترین تولید کننده زعفران در جهان است. تولیدکنندگان عمده زعفران ایران در سمت شرق کشور قرار دارند. اگر می خواهید بزرگترین بازار را ببینید، در این صورت باید به مشهد سفر کنید، مشهدی که به دلیل اهمیت مذهبی اش نیز معروف است. اگر خورشید به طور کامل طلوع کند، گل ها پژمرده می شوند، بنابراین کشاورزان باید گل ها را قبل از طلوع خورشید بچینند. دروگرها کنار هم می‌نشینند و گلبرگ‌ها را از رشته‌های زعفران جدا می‌کنند و سپس باید زعفرانی را که برداشت کرده‌اند خشک کنند.

رمضان و عید فطر

رمضان نهمین ماه از تقویم قمری است. در این ماه مسلمانان بالغ از صبح تا غروب روزه می گیرند. آنها هیچ غذایی نمی خورند و هیچ مایعی نمی نوشند. زمان دعا و تفکر و تطهیر جسم و روح است. مسلمانان در این ماه با فقرا و نیازمندان همدلی می کنند و یاد می گیرند که قدر نعمت های خداوند را در زندگی خود بدانند. همچنین با فقرا غذا تقسیم می کنند و مردم را برای افطار دعوت می کنند. مساجد در ماه رمضان فعال تر می شوند. داوطلبانی که کارهای خیریه انجام می دهند و در مساجد بین مردم غذا توزیع می کنند. سبک زندگی مردم و ساعات کاری برخی ادارات و مغازه ها در ایران در طول ماه مبارک رمضان با تغییرات اساسی مواجه است.

در ماه رمضان، مردم قبل از سحر از خواب بیدار می شوند تا یک وعده غذایی پیش از روزه به نام سحری بخورند. این وعده غذایی قبل از طلوع آفتاب نشان می دهد که روزه گرفتن می تواند یک رژیم غذایی سالم باشد. از آنجایی که روزه داران مواد مغذی، قند و آب مورد نیاز خود را در طول روز دریافت نمی کنند، باید این کمبود را با خوردن مواد مغذی در سحر و افطار جبران کنند. سفره افطار شامل انواع غذاهای مفید برای بدن و حفظ قوای روزه دار است. روزه داران یکباره افطار نمی کنند. روزه خود را با یک نوشابه گرم (آب، شیر گرم، شربت گلاب و زعفران یا چای ایرانی) و نبات یا خرما برای بالا بردن فشار خون افطار می کنند و سپس چای ایرانی می آید.

عید سعید فطر یکی از اعیاد مذهبی است که در ایران و بسیاری از کشورهای اسلامی دیگر برگزار می شود. پایان ماه مبارک رمضان و روز اول شوال، ماه قمری جدید است. جشنی باشکوه به طور سنتی برای جشن فطر، یکی از مهم ترین اعیاد مسلمانان، سرو می شود. بیشتر مردم در مساجد محلی خود شرکت می کنند و نماز را به جا می آورند. در این روز هیچ کس روزه نمی گیرد!

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *