مرورگر بلاکچین یک ابزار بسیار کاربردی برای تحلیل و بررسی در شبکه بلاکچین است. مرورگرهای بلاکچین به نوعی گوگل دنیای رمزارزنگاری و بلاکچین هستند. این مرورگرها اطلاعاتی با جزئیات بسیار زیاد در خصوص تراکنشهای کیف پولهای مختلف ارائه میدهند. مواردی مثل حجم تراکنشها، منابع و مقاصد فاندها و همچنین وضعیت تراکنشها در این مرورگرها قابل جستجو هستند.
یکی از مهمترین کاربردهای بلاکچین در حال حاضر استفاده از آن در تراکنشهای مالی است. در این میان مهمترین مهارت برای موفقیت در این شبکه مهارت تجزیه و تحلیل است. مرورگرهای بلاکچین بهترین ابزار برای تجزیه و تحلیل هستند و شناخت آنها کمک بزرگی به موفقیت بیشتر در این حوزه میکند.
به همین منظور در این مطلب قرار است به طور دقیق توضیح بدهیم که مروگر بلاکچین چیست و همچنین در ادامه توضیحاتی در خصوص کاربردها، تاریخچه و نحوه کار این مرورگر ارائه بدهیم. همچنین لیستی از محبوب ترین مرورگرها در پایان معرفی شده است.
مرورگر بلاکچین چیست؟
مرورگر بلاکچین ابزاری است که با استفاده از API و نود بلاکچین اطلاعات مختلفی را از این شبکه بدست میآورد. در ادامه با استفاده از یک پایگاه داده اطلاعات به دست آمده را مرتب میکند و با فرمتی قابل جستجو در اختیار کاربران قرار میدهد.
کار با این مرورگرها مثل مرورگرهای دیگر است. با این تفاوت که در اینجا فقط باید در خصوص بلاکچین و ارزهای دیجیتال جستجو را انجام بدهید. اطلاعات رمزارزها در این مرورگرها به صورت جدولی و منظم ارائه میشود.
بسیاری از افراد از این مرورگرها برای جستجو و بررسی بلاکهای به تازگی استخراج شده یا آخرین تراکنشها در شبکه بلاکچین استفاده میکنند. این مرورگر میتواند مثل یک برد اعلان زنده عمل کند و آخرین اطلاعات دنیای تراکنشهای رمزارز را نشان بدهد.
تاریخچه مرورگرهای بلاکچین
اولین مرورگر بلاکچین که برای بیت کوین طراحی شده بود، در ماه نوامبر ۲۰۱۰ میلادی همزمان با عرضه بیتکوین به صورت آنلاین معرفی شد. این مرورگر برای بررسی و جستجوی اطلاعات مرتبط با بیتکوین طراحی شده بود و در ادامه در آدرس blockexplorer.com قرار گرفت. در این صفحه اینترنتی میتوان به صورت زنده آخرین تغییرات و معاملات بیتکوین را هم مشاهده کرد.
البته این صفحات نشان دهنده آخرین آمار و ارقام به صورت زنده قبل از مرورگر بیتکوین هم وجود داشت، اما هیچکدام به شکل یک مرورگر بلاکچین نبودند. مرورگر بیتکوین بلاک اکسپلورر یک تجربه موفق بود که همچنان هم استفاده میشود. پس از آن مرورگرهای بسیار دیگری در شبکه بلاکچین کار خود را آغاز کردند.
اطلاعات قابل جستجو در مرورگر بلاکچین
اطلاعات مختلفی در مرورگر بلاکچین ارائه میشود. به طور کلی میتوان موارد زیر را در مرورگر بلاکچین مشاهده کرد:
• بررسی تاریخچه تراکنشهای انجام شده در کیف پولهای مختلف: با استفاده از این قابلیت میتوان انواع کیفهای پول را ارزیابی کرد و شفافیت بیشتری در بلاکچین ایجاد کرد.
• بررسی آدرسها و آدرسهای تغییر: در این مرورگرها علاوه بر جستجوی آدرس تراکنشها میتوان تغییر آدرسها را هم مشاهده کرد، که این موضوع نشان دهنده شفافیت بالای بلاکچین است.
• جستجوی بیشترین حجم تراکنشها: برخی از مرورگرها با چنین قابلیتی ارائه میشوند.
• بررسی ممپول یا استخر حافظه: با جستجوی ممپول میتوان تراکنشهای تایید نشده و جزئیاتشان را در شبکه بلاکچین مشاهده کرد.
• بررسی تراکنشهای دوبار خرج: در برخی از جستجوگرها میتوان مشاهده کرد که چه تعداد تراکنش دوبار خرج یا double-spend در شبکه بلاکچین رخ داده است.
• بررسی بلاکهای کهنه و یتیم: با استفاده از برخی بلاکچینها میتوان این بلاکها را مشاهده کرد. بلاکهای یتیم بلاکهایی هستند که به زنجیره بلاکها حتی بعد از استخراج متصل نشدهاند. همچنین والدین این بلاکها نامشخص است. بلاک کهنه هم بلاکی است که والدین معلومی دارند اما هنوز به زنجیره بلاکها متصل نشدهاند.
• بررسی استخر یا شخصی که در بلاک خاصی استخراج میکند: اشخاص و استخرهای مختلف برای استخراج بلاکها با یکدیگر رقابت دارند. مرورگرها به ما کمک میکنند تا افرادی که موفق به استخراج میشوند پیدا کنیم.
• جستجوی بلاکهای پایه: در مرورگر بلاکچین میتوان بلاکهایی که مورد استخراج قرار گرفتند مشاهده کرد و اطلاعات آنها را بررسی کرد.
• بررسی اطلاعات مختلفی شامل: هزینه تراکنشها، میزان سختی بلاکچین، نرخ هش و… .
کاربردهای مرورگر بلاکچین
شاید این سؤال پیش آمده باشد که بسیاری از این جزئیات و اطلاعات را میتوان در کیفهای پول هم مشاهده کرد پس کاربردهای دیگر مرورگر بلاکچین چیست. باید توجه داشت که در کیف پول اطلاعات محدود به کلیدهایی شدند که کیف آنها را مدیریت میکند. در صورتی که مرورگرها برای مشاهده اطلاعات مربوط به تمامی تراکنشهای انجام شده در همه کیف پولها استفاده میشوند. در ادامه کاربردهای این مرورگرها به صورت دقیقتری معرفی شدهاند.
• بررسی اینکه آیا آدرس کیف پول در بلاکچین مورد تایید است یا خیر.
• بررسی اینکه آیا تراکنش به شخص مورد نظر ارسال شده است یا خیر.
• مرورگرها امکان بررسی مشکلات پیش آمده در تراکنشها را برقرار میسازند.
• مرورگر همچنین به کاربر اجازه میدهد تا هزینه آخرین تراکنش را ببیند و برای تراکنشهای بعدی برنامه ریزی کند.
• مرورگر به برنامه نویسان کیف پول کمک میکند تا برنامه ریزی بهتری روی کیف پول خود داشته باشند.
• از مرورگر میتوان در کنار سایر ابزارها برای تایید اطلاعات و دیتاها استفاده کرد.
• توسعه دهندگان و برنامه نویسان با استفاده از مرورگر میتوانند بررسی کنند که چه عملکردها و ویژگیهایی باید به کیف پول خود اضافه کنند.
• مرورگرها به عنوان یک ابزار تحقیقی میتوانند در تصمیم گیریهای مختلف برای انجام تصمیمهای مالی مهم بسیار مفید باشند.
معروف ترین مرورگرهای بلاکچین
در این قسمت مهمترین و معروفترین مرورگرهای بلاکچین را معرفی کردهایم. این مرورگرها بسیار پرطرفدارند و در دنیای بلاکچین مورد استقبال بسیار زیادی قرار گرفتند. از زمان معرفی اولین مرورگر بلاکچین یعنی Blockexplorer.com تا به امروز تعداد زیادی مرورگر معرفی شدهاند. برخی دیگر از این مرورگرها از قرار زیرند:
Blockchain.com: این مرورگر که امروز در آدرس blockchain.org در دسترس است امکان جستجوی بلاکچینهای بیتکوین را میدهد. در این مرورگر میتوان بلاکها، معاملات و آدرسهای مرتبط با بیتکوین را مشاهده کرد.
مرورگر Blockchair: این مرورگر اجازه جستجوی اطلاعات مختلف در خصوص بیتکوین، اتریوم و بلاکچینهای کش بیتکوین شامل کلمات، عبارات، گرهها، اندازه ممپول و سختی استخراج را میدهد. با استفاده از این مرورگر میتوان تیمهایی که در حال اینکودکردن روی بلاکچین هستند پیدا کرد.
توکن ویو: این مرورگر چینی در سال ۲۰۱۸ میلادی لانچ شد و اجازه بررسی و جستجو در بیش از ۲۰ بلاکچین معروف را میدهد.
مرورگر Etherscan: یکی از معروفترین مرورگرهای اتریوم که با آن میتوان معاملات، آدرسها، قراردادهای هوشمند و موجودی کیفها را بررسی کرد.
مرورگر Bitcoin.com: و در آخر مرورگر بیتکوین که با آن میتوان دیتاهای مختلف در خصوص بیتکوین و اتریوم را جستجو کرد.
نتیجه گیری
در این مطلب قصد ما این بود که به طور جامع و کامل توضیح بدهیم مرورگر بلاکچین چیست. مرورگرهای بلاکچین با توجه به اهمیت مشاهده و بررسی اطلاعات، جزئیات معاملات و شفافتر شدن شبکه بلاکچین و معاملات موجود در آن ایجاد شد. به همین منظور در سال ۲۰۱۰ میلادی اولین مرورگر بلاکچین معرفی شد. البته پیش از آن سایتهای زیادی وجود داشتند که به صورت آنلاین و زنده حجم معاملات را نشان میدادند، اما این سایتها مرورگر نبودند.
همانطور که در مطلب هم توضیح دادیم در مرورگرهای بلاکچین میتوان تاریخچه معاملات، موجودی کیف پول و وضعیت تایید تراکنش را مشاهده کرد. مرورگرها این اطلاعات را به صورت جدول بندی شده در دیتابیسها ارائه میدهند تا خواندن و بررسی آنها سریعتر انجام شود.
در پایان هم چند مرورگر معروف و کاربردی معرفی شد که علاقمندان بسیاری دارد. به طور کلی میتوان گفت که مرورگر بلاکچین یک ابزار بسیار مناسب برای تحلیل و بررسی دنیای تراکنشهای بلاکچینی است. در انتها متداولترین سوالات در خصوص مرورگر بلاکچین را قرار دادیم تا اطلاعات خود را محک بزنید. همچنین شما میتوانید سؤالات خود ا در قسمت نظرات وارد کنید. کارشناسان ما در سریعترین زمان ممکن پاسخگوی شما خواهند بود.
دیدگاهتان را بنویسید