Cooling tower and how is it built?

برج خنک کننده و چگونه ساخته می شود؟

چنانچه در صنایع مختلفی مشغول به فعالیت هستید حتما نام برج خنک کننده را شنیده‌اید و با کارایی آن آشنایی دارید. زیرا این دستگاه در حال حاضر به یکی از محبوب‌ترین دستگاه‌ها در حوزه فعالیت‌های صنعتی تبدیل شده است و یکی از پرکاربردترین موارد مصرف برج خنک کننده در حوزه آب و فاضلاب است که هر در کشوری مورد استفاده قرار می‌گیرد. ما در این مطلب قصد داریم ضمن پرداختن به ساختار این دستگاه به انواع کاربرد آن اشاره کنیم.

برج خنک کننده چیست؟

برج خنک کننده یا کولینگ تاورCooling tower به نوعی سیستم دفع حرارت گفته می‌شود. اگر بخواهیم کارکرد برج‌های خنک کننده را به زبانی ساده شرح دهیم باید گفت در مراکز صنعتی و یا سیستم‌های آب و فاضلاب هنگامی که آب وارد سیستم می‌شود از حرارت بالایی برخوردار است برای آن که بتوان از این حرارت کاست، لازم است مقداری از آب تبخیر شود. در این شرایط زمانی که میان آب و هوایی که داخل دستگاه قرار دارد یک جریان طبیعی یا اجباری برقرار می‌شود بخشی از آب که در گردش است تبخیر شده و دمای آبی که باقی می‌ماند کاهش می‌یابد. همان طور که گفتیم این عمل که بر اساس فرآیند سرمایش تبخیری جهت تولید آب خنک انجام می‌شود به صنایع گوناگونی از جمله نیروگاه‌های تولید برق، پتروشیمی و شرکت‌های تولید مواد غذایی و همچنین تأمین آب خنک برای عملکرد لازم در چیلر کمک خواهد کرد.

همین موضوع سبب شده است تا محبوبیت و کارآمدی برج‌های خنک کننده در صنایع سبک، نیمه سبک و سنگین دنیا افزایش یابد به طوری که اکنون در بیش از ۹۶ درصد صنایع مختلف دنیا از انواع برج خنک کننده استفاده می‌کنند.

ساختار و اجزای تشکیل دهنده برج خنک کننده

با توجه به این موضوع که عملکرد برج‌های خنک کننده خنک کردن آب است و در صنایع مختلفی کاربرد دارد بنابراین از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است.

  • فن:

این بخش یکی از مهم‌ترین قسمت‌های این دستگاه به شمار می‌آید زیرا با توجه به مکانیزمی که دارد جهت جابجایی اجباری هوا درون برج‌های خنک کننده مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فن به دو گونه مختلف طراحی شده است یا از نوع مکنده یا محوری هستند که در بالای برج خنک کننده قرار دارند و یا از نوع دمنده هستند که به آن‎ها سانتریفیوژ گفته شده و در قسمت جلوی برج قرار می‌گیرند.

  • نازل‌های آب پاش:

این نازل‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که آب داغ وارد شده به برج‌های خنک کننده را روی پکینگ‌ها توزیع می‌کنند. این امر سبب کاهش فشار آب شده و دمای تبخیر آن را پایین می‌آورد. با استفاده از پاشش آب به این روش قطرات آب با هوا برخورد داشته و کمک می‌کند تا دمای آن کاهش یابد.

  • پکینگ:

این قسمت یکی از عواملی به شمار می‌آید که کمک می‌کند سطح تماس میان آب و هوا افزایش پیدا کرده و به این ترتیب به تشدید فرایند تبخیر آب کمک نماید. زمانی که آب روی پکینگ‌ها پاشیده می‌شود به صورت لایه‌های نازک پخش شده و به جهت آن که آب در پکینگ‌ها حبس می‌شود زمان بیشتری برای تبخیر خواهد داشت.

  • پورت آب جبرانی:

از آن جهت به این قسمت پورت آب جبرانی گفته می‌شود که متصل به یک شناور است این شناور کمک می‌کند تا زمانی که سطح آب درون تشتک برج با توجه به میزان تبخیر و تخلیه کاهش می‌آید پایین رفته و دریچه را برای دریافت آب باز نماید. کارکرد این شناور در برج‌های خنک کننده به طور دقیق شبیه به شناورهایی است که در کولرهای آبی خانگی دیده‌اید. عکس این موضوع نیز وجود دارد یعنی زمانی که برج خنک کننده از میزان آب کافی پر شد این شناور به سمت بالا حرکت کرده و مسیر ورودی آب را می‌بندد. هر یک از برج‌های خنک کننده دارای چهار نوع پورت هستند که شامل پورت آب سر ریز، پورت آب تخلیه، و همچنین پورت آب داغ ورودی و پورت آب سرد خروجی می‌شوند.

انواع برج خنک کننده از نظر نوع عملکرد

برج خنک کننده مدار باز:

یکی از پراستفاده‌ترین کولینگ تاورها نوع مدارباز یا مرطوب آن است این برج به دو صورت مکعبی و مخروطی طراحی شده و از عملکردی یکنواخت در فصول مختلف تابستان و زمستان برخوردار است به طوری که با ارتباط مستقیمی که میان آب داغ با هوای خشک برقرار می‌کند سبب می‌شود دمای آب کاهش یافته و خنک‌تر شود. آب توسط نازل‌های آب پاش بر روی پوشال‌های خنک کننده، پاشیده شده و با عبور هوا از میان پکینگ‌ها گرمای آب جذب شده و به بیرون انتقال می‌یابد.

برج خنک کننده مداربسته:

نوع دیگری از کولینگ تاورنیز طراحی شده که بر اساس کاربردی که دارند به دو دسته هیبریدی و خشک تقسیم می‌شوند. در برج‌های خشک، تماسی کاملاً غیر مستقیم بین هوا و آب داغ برقرار می‌شود و به این شکل سبب خنک شدن آب می‌شوند. در برج‌های هیبریدی نیز عملکردی مشابه انجام می‌گیرد با این تفاوت که پاشش آب با یک سیکل ثانویه به خنک شدن آن کمک می‌کند.

پایپ صنعت خاورمیانه

گروه صنعتی پایپ صنعت خاورمیانه، یکی از شرکت‌های فعال در زمینه ساخت و تولید، راه‌اندازی و اجرای انواع برج خنک کننده، سپتیک تانک و همچنین لوله‌های کاروگیت، مخازن فایبرگلاس و .. است.

چنانچه در صنایع مختلف نیاز به نصب، راه‌اندازی و استفاده از هر یک از این دستگاه‌ها دارید به شما پیشنهاد می‌کنیم نام شرکت پایپ صنعت خاورمیانه را در خاطر داشته باشید. با مراجعه به این مجموعه می‌توانید از مشاوره‌های لازم در خصوص هر محصول اطلاعات لازم را به دست آورده و سپس اقدام به سفارش ساخت و یا خرید نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر نیز می‌توانید سری به این مجموعه به آدرس https://pipe-sanat.com/ بزنید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *