پیشرفت فناوری لیزر موجب تحولات زیادی در علم پزشکی و خصوصا حوزه زیبایی شده است. به طوری که امروز لیزر روشی موثر برای رفع موهای زائد ، رفع تیرگی نواحی خاص بدن و بسیاری اعمال زیبایی دیگر محسوب میشود و در مدتی نه چندان طولانی، اثرات شگفت انگیزی از خود به جای میگذارد.
در واقع سازوکار لیزر برای رفع موهای زائد بدن، سازوکاری ریشهای است که اثری طولانی مدت و دیرپا دارد. بسیاری روش های از بین بردن موهای زائد مثل شیو کردن با تیغ، اپیلاسیون، کرمهای موبر، وکس و… تنها به طور موقتی و بخشی سطحی از مو را بر میدارند. در نتیجه استفاده از این روشها، ریشه اصلی مو همچنان زیر پوست وجود دارد و رشد می کند.
اما لیزر موهای زائد با ارسال پرتوهای نوری تقویت شده با طول موج مخصوص ، باعث سوختن و از بین رفتن فولیکول انتهایی مو می شود که اثری ماندگار بر پوست خواهد داشت. یکی از سوالات مهم و البته به جا که مراجعین کلینیک دکتر جواهر می پرسند، این است که معایب لیزر موهای زائد چیست؟ آیا لیزر در دوران بارداری مشکلی برای فرد ایجاد می کند؟ آیا لیزر باعث ناباروری و مشکل در اندام های داخلی میشود؟
کاندیدای مناسب لیزر موهای زائد
معمولا افرادی که قصد انجام لیزر موهای زائد در آینده نزدیک را دارند، با پرسوجو از کلینیک های مختلف، به دنبال اطلاع از معایب این اقدام هستند. در حالی که اولین و مهمترین گام برای کاهش عوارض احتمالی لیزر این است که بدانیم آیا واقعا لیزر برای ما مفید است یا خیر؟ چراکه بسیاری افرادی که عوارض شدید لیزر را تجربه میکنند، دچار مشکلی بودهاند که با روند لیزر اختلال ایجاد میکند.
به طور کلی لیزر موهای زائد روشی است که برای بانوان و آقایان بالای ۱۸ سال انجام میشود. مناسب ترین کاندیدا برای انجام لیزر موهای زائد، افرادی هستند که موهای تیره و مشکی ، با پوست روشن دارند. تاثیر لیزر بر رنگدانههای مو است و موهای بلوند، قهوهای روشن، قرمز و خاکستری که رنگدانه های کمتری دارند، تاثیری کمتری از لیزر می پذیرند.
همچنین بیشتر عوارض لیزر گریبانگیر افراد با پوست تیره شده که امکان تاثیر لیزر بر تیرگی موها را دچار مشکل میکنند. شرایط زیر میتوانند موجب آسیبپذیری بیشتر فرد در مقابل پرتوهای لیزر شوند.در ادامه این مقاله زیر نظر کلینیک زیبایی پوست و مو دکتر جواهر به عنوان بهترین مرکز لیزر در اصفهان به طور کامل و کاربردی معایب لیزر موهای زائد را مورد بررسی قرار دهیم و بدانیم آیا با وجود این ریسک ها واقعا لیزر مو ارزشش را دارد؟
اگر هر یک از این مشکلات را دارید، ضمن اطلاع به پزشک، بهتر است تا رفع کامل مشکل دست نگهدارید:
- به لوپوس یا پسوریازیس مبتلا هستید.
- باردار هستید و یا در دوران شیردهی قرار دارید.
- داروهای خاصی چون تتراسایکلین، آکوتان و… را مصرف میکنید.
- دچار آفتاب سوختگی شدید شدهاید؛ به طوری که پوست تغییر رنگ داده یا دچار تاول شده است.
- دچار تبخال، ضایعات پوستی، خال گوشتی، ملانوما (توده خوش خیم پوستی)، عفونت و اسکار کلویید هستید.
- با انواع کرم، دستگاههای برنزه کننده، حمام آفتاب یا سولاریوم، پوست را برنزه کردهاید. در این صورت باید تا رفع کامل اثر برنزه کننده صبر کنید.
در صورت دارا بودن شرایط فوق و همچنین سابقه بیماریها و مصرف داروهای خاص باید حتما به پزشک زیبایی اطلاع دهید و با صلاحدید وی اقدام به لیزر موهای زائد کنید. معایب لیزر موهای زائد در صورت شرایط نامناسب برای انجام این اقدام با احتمال بیشتری فرد را تهدید میکنند.
معایب لیزر موهای زائد چیست؟
همه روشهای زیبایی و درمانی با توجه به سازوکار خود، معایب و عوارضی دارند و لیزر موهای زائد نیز از این قاعده مستثنی نیست. با توجه به رنگ مو و پوست، دستگاه لیزر مورد استفاده، تخصص اپراتور لیزر و همچنین انتخاب کلینیک حرفهای، عوارض لیزر می توانند شدت های متفاوتی داشته باشند. برخی از این عوارض کاملا طبیعی هستند و در اثر تحریک پوست ایجاد میشوند. و برخی دیگر به دلیل خطای دستگاه یا اپراتور یا مشکلات زمینهای فرد، عوارض ماندگارتری از خود به جای میگذارند.
-
درد، قرمزی و التهاب پوست
یکی از معمول ترین معایب لیزر موهای زائد که در دیگر روش های از بین بردن موهای زائد نیز دیده میشود، التهاب و قرمزی است. سازوکار لیزر موهای زائد به این صورت است که رنگدانههای ملانین مو را تحت تاثیر قرار میدهد و ریشه مو را میسوزاند. شاید موهای زائد به نظر بیهوده باشند، اما به هر حال بخشی از بافت زنده بدن محسوب میشوند و آسیب به آنها، خشم سیستم ایمنی را بر میانگیزد!
وقتی فولیکول مو تحت تاثیر نور لیزر قرار میگیرد، دستگاه ایمنی جنجالی به راه میاندازد و باعث تجمع خوناب، هیستامین و سلولهای ایمنی در موضع آسیب می شود.
این روند باعث تورم، قرمزی و درد در محل هدف لیزر میشود و علائم التهابی را بروز میدهد. معمولا معایب التهابی لیزر موهای زائد به طور خود به خودی و چند ساعت تا نهایتا دو روز بعد از لیزر ناپدید میشوند. اما در صورت شدید بودن علائم، استفاده از بی حسیهای موضعی و روشهایی چون کمپرس سرد میتواند کمک کننده باشد. شایان ذکر است که درد نیز از علائم التهاب در موضع آسیب محسوب میشود و با دستگاههای جدید لیزر با آپشن کولینگ (خنک سازی) قابل کاهش است.
-
پوسته پوسته شدن نواحی لیزر
از دیگر عوارض طبیعی لیزر که البته در تعداد کمتری از مراجعان قابل مشاهده است، پوسته پوسته شدن پوست را میتوان نام برد. این عارضه به پوست حالتی خشک و تحریک پذیر میدهد و در صورت سهل انگاری برای درمان، میتواند بافت اسکار یا زخم ایجاد کند. شایان ذکر است که استفاده از مرطوب کنندههای مناسب پس از لیزر، تا حد خوبی از این عارضه جلوگیری به عمل میآورد و ظاهر پوست را بهبود میبخشد.
-
تغییر رنگ پوست
یکی از معایب جدی تر لیزر موهای زائد، تغییر رنگ پوست است. پوستهای تیرهتر تحت تاثیر پرتوهای لیزر میتوانند روشن شوند و پوستهای روشن، حالتی تیره رنگ پیدا کنند. هایپوپیگمنتیشن (کاهش رنگدانههای پوست) و هایپرپیگمنتیشن (افزایش رنگدانههای پوست) هستند که تحت تاثیر تابش پرتوهای لیزر ایجاد میشوند.
مدت زمان تابش پرتوهای لیزر و همچنین طول موج فیبرهای نوری تاثیر به سزایی در بروز این عارضه دارند؛ به طوریکه هر چه طول موج پرتوها بیشتر باشد، انرژی نور کمتر بوده و رنگدانهها کمتر تحت تاثیر قرار میگیرند و بلعکس، هرچه مدت زمان تابش طولانیتر باشد، پوست بیشتر تحریک میشود.
-
آسیب به چشم و بینایی
تاثیر لیزر بر چشم همواره از دغدغههای افراد برای شروع دورههای لیزر بوده است. اما آیا واقعا لیزر به بینایی آسیب میرساند؟ در واقع احتمال آسیب به چشم در هنگام لیزر وجود دارد و خصوصا در هنگام لیزر موهای صورت، فیبرهای نوری تقویت شده میتوانند چشم را تحت تاثیر قرار دهند. اما با توجه به روشهای محافظتی که وجود دارد، به خوبی میتوان از این آسیب پیشگیری کرد. از جمله عینکهای مقاومی که برای این اقدام استفاده میشوند، سد محافظتی خوبی در برابر نور لیزر ایجاد میکنند که مانع آسیب به چشمها میشود.
-
سوختگی و تاول پوستی
استفاده از دستگاه نامناسب، تکنیکهای اشتباه لیزر و همچنین عدم مهارت کافی اپراتور، میتواند موجب سوختگی پوست شود و تاولهای پوستی را به همراه داشته باشد. موثرترین اقدام برای جلوگیری از این عوارض، مراجعه به مرکزی خوش سابقه و حرفهای برای خدمات زیبایی است.
-
عفونت پوست
عفونت باکتریایی، در اثر آسیب بافتی و ورود عوامل عفونی میتواند عارضهای محتمل باشد. در مواجهه با تبخال یا نشانههای دیگر عفونت، نباید به طور سر خود داروهای آنتی بیوتیک را مصرف کنید. بلکه باید هر چه سریعتر به پزشک زیبایی مراجعه نموده و به طور ریشهای عفونت را مورد بررسی قرار دهید.
معایب لیزر در دوران بارداری
به طور طبیعی در دوران بارداری رشد موهای زائد در نواحی شکم و سینه افزایش مییابد و همین سبب تقاضای بیشتر بانوان برای لیزر موهای زائد در بارداری میشود. هرچند که پرتوهای نوری تقویت شده لیزر تا عمق معینی از پوست نفوذ میکنند و آسیبی به اندامهای داخلی نمی رسانند. اما همچنان اثبات علمی برای بی خطر بودن لیزر برای جنین وجود ندارد.
بنابراین اقدام هوشمندانه و عاقلانهتر این است که بانوان باردار برای لیزر موهای زائد تا بعد از زایمان صبر کنند. جالب است بدانید که بسیاری موهای زائد ایجاد شده در دوران بارداری، بعدا خودبهخود برطرف میشوند و نیازی به لیزر ندارند.
عوارض لیزر برای دختران
به طور معمول توصیه میشود افراد تا سن ۱۸ سالگی برای لیزر موهای زائد صبر کنند. اما سوالی که در اینجا مطرح شده این است که لیزر در نواحی بیکینی و واژن برای دختران مشکلی ایجاد میکند؟ در پاسخ این سوال باید بدانید که عوارض لیزر برای دختران جوان نیز تفاوتی با عوارض دیگر افراد ندارند. پرتوهای لیزر از فاصلهای معین به نواحی مختلف پوست تابانده می شوند و برای باکرگی و باروری هیچ مشکلی ایجاد نمیکنند.
سخن پایانی
امیدواریم شرح عوارض لیزر موهای زائد برایتان مفید و موثر واقع شده باشد. فراموش نکنید که مهم ترین اقدام برای کاهش عوارض لیزر، انتخاب یک مرکز زیبایی حرفهای با کادری آموزش دیده و مجرب است. امروزه بسیاری افراد سودجو با دستگاه های غیر اورجینال و بی کیفیت و بدون هیچ تخصصی اقدام به تاسیس مراکز لیزر نموده و گاها با قیمتهای پایین افراد را به خود جذب میکنند.
برچسب ها : عوارض لیزر مو زائد,عوارض لیزر بیکینی,عوارض لیزر بدن برای دختر
دیدگاهتان را بنویسید