آشنایی با وسایل دندانپزشکی برای دستیار برای آن دسته از کاربرانی که قصد دارند در این حوزه مشغول به فعالیت شوند حائز اهمیت می باشد. به طور کلی وظایف مختلفی بر عهده دستیار دندانپزشکی می باشد. اما مهمترین وظیفه آشنایی دقیق با وسایل و تجهیزات دندانپزشکی و چیدن آن ها قبل از درمان است. در واقع، هر دستیاری باید قبل از شروع هر نوع درمان، وسایل دندانپزشکی مورد نیاز آن درمان را بشناسد و آن ها را به صورت مجموعه یا ست روی میز کار دندانپزشک بچیند تا در حین درمان هر کدام از ابزارهای لازم را به دندانپزشک تحویل دهد.
بطور کلی وسایل و تجهیزات دندانپزشکی به سه دسته تجهیزات دستی، انگشتی و ماشینی تقسیم می شوند. تجهیزات دستی شامل آینه دندانپزشکی، سوند، پنس یا پلایر رل پنبه، ابزارهای ترمیم آمالگام ( اعم از کندانسور، کارور و برنیشر)، الواتور و فورسپس می باشند. تجهیزات انگشتی شامل فایل اندودنتیک و تجهیزات ماشینی شامل توربین دندانپزشکی و آنگل است. حال اگر قصد آشنایی با وسایل دندانپزشکی برای دستیار را دارید با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
اهمیت آشنایی با وسایل دندانپزشکی برای دستیار
بدون شک به همان اندازه که تخصص و حرفه ای بودن دندانپزشک در درمان بیماری های دهان و دندان مهم است خبره بودن دستیار دندانپزشک نیز مهم می باشد. این شخص یکی از مهمترین عضوهای تیم دندانپزشکی محسوب می شود و باید از مهارت بالایی برخوردار باشد. به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم در مورد آشنایی با وسایل دندانپزشکی برای دستیار صحبت کنیم.
اهمیت حضور دستیار در کنار دندانپزشک در تمام ادوار و دوره ها به چشم می خورد. چرا که وظایف مختلفی بر عهده او است که از جمله آن ها می توان به بررسی فشار خون بیمار، کم کردن استرس و اضطراب بیماران، افزایش کیفیت درمان، ساده کردن فرایند درمان و … اشاره نمود. با توجه به این موارد، دستیاری دندانپزشک شغلی است که هم نیاز به مسئولیت پذیری و هم آموزش های مستمر دارد.
از این رو آشنایی با وسایل دندانپزشکی برای دستیار بسیار حائز اهمیت می باشد. طبیعتا هرچه اطلاعات و تسلط دستیار در مورد این تجهیزات بیشتر باشد بهتر و سریع تر می تواند وظایف خود را انجام دهد و از طرف دیگر به بهبود و تسریع فرآیند درمان کمک کند.
آشنایی با وسایل دندانپزشکی برای دستیار
دندانپزشکی یکی از شاخه های پیچیده پزشکی است که نیازمند تجهیزات و ابزارآلات متنوعی است. لذا هر دستیار دندانپزشک باید با تمام این تجهیزات و کاربردهای آن ها آشنا باشد تا قبل از هر عمل و درمانی، تجهیزات مورد نیاز را آماده و به دندانپزشک ارائه دهد. همانطور که اشاره نمودیم تجهیزات دندانپزشکی به سه دسته دستی، انگشتی و ماشینی تقسیم می شوند که هر کدام از آن ها به انواع مختلفی تقسیم می شوند.
یونیت دندانپزشکی
یکی از ضروری ترین تجهیزات دندانپزشکی که آشنایی با آن هم برای دندانپزشک و هم دستیار لازم است یونیت دندانپزشکی می باشد. بنابراین در اولین گام آشنایی با وسایل دندانپزشکی برای دستیار، باید با ساز و کار این وسیله آشنا باشید. یونیت همان صندلی و میز کار دندانپزشک است که از اجزای مختلفی تشکیل شده و آشنایی با تجهیزات آن برای دستیاران لازم است.
- کراشوار: کراشوار نوعی کاسه است که بیمار می تواند دهان خود را در آن بشوید. این کاسه، بخشی از یونیت است که قابلیت جداسازی و استریل شدن دارد.
- چراغ: یکی دیگر از بخش های یونیت چراغ است که در بالای سر بیمار قرار می گیرد تا دندانپزشک دید مناسبی داشته باشد. این چراغ ها امکان تغییر زاویه و افزایش و کاهش شدت نور دارند که دستیار دندانپزشک باید با تنظیمات آن ﺁشنا باشد.
- تابلت: یکی از مهمترین بخش های یونیت که دستیار باید کاملا با ساز و کار آن آشنا باشد تابلت است. این بخش خود از قسمت های مختلفی نظیر سیم، سینی و صفحه کلید تشکیل شده که قابلیت قابلیت تنظیم و جابجایی بر اساس موقعیت دندانپزشک را دارد. ابزارهای مورد نیاز دندانپزشکی بر روی تابلت قرار می گیرند.
آینه دندانپزشکی Dental Mirror
آینه دندانپزشکی به دو نوع یکبار مصرف یا پلاستیکی و یا فلزی و قابل اتوکلاو شدن تقسیم می شود. از این وسیله برای دیدن قسمت هایی از دهان که به طور مستقیم قابل مشاهده نمی باشد استفاده می شود.
آنگل
آنگل جزء تجهیزات ماشینی دندانپزشکی محسوب می شود که از قدرت بالایی برخوردار است و در عوض سرعت پایینی دارند. از این دستگاه برای برداشتن پوسیدگی، پروفیلاکسی در جرمگیری و … استفاده می شود. آنگل دارای اجزای مختلفی از قبیل هد، متحرک های منتقل کننده نیرو، فرز، ورودی و خروجی آب و .. است که دستیار دندانپزشک باید به خوبی با این وسیله آشنا باشد.
فورسپس Forceps
فورسپس وسیله ای است که با آن دندان را از استخوان جدا می کنند. البته ابتدا دندان به کمک الواتور از استخوان های مجاور، جدا شده و سپس از فورسپس استفاده می شود. لازم به ذکر است بدانید فک بالا و پایین فورسپس های مخصوص به خود را دارند که دستیار دندانپزشک باید کاملا با آنها آشنا باشد.
اتوکلاو دندانپزشکی
از این دستگاه برای استریل کردن مداوم تجهیزات دندانپزشکی استفاده می شود. از آنجایی که این تجهیزات نیاز مبرم به ضدعفونی شدن دارند دستیار دندانپزشک باید کاملا با این دستگاه آشنا باشد.
توربین دندانپزشکی
توربین یا دریل دندانپزشکی وسیله ای است که با آن دندان تراشیده یا سوراخ می شود. این دستگاه شامل دو نوع بلبرینگی و ایربرینگی است که تقریبا اساس کار آن ها مشابه می باشد.
جرم گیر
همانطور که از نام این دستگاه مشخص است به منظور جدا کردن جرم و پلاک از روی دندان استفاده می شود. این دستگاه نیز ساز و کار خاص خود را دارد که آشنایی با آن برای دستیار دندانپزشک الزامی است.
فایل اندودنتیک
فایل اندودنتیک یک وسیله دستی دندانپزشکی است که از آن به منظور تمیز کردن کانال های داخلی و درمان ریشه دندان استفاده می شود. فایل ها دارای تنوع زیادی هستند که طبیعتا هر کدام از آنها کاربرد خاص خود را دارند. لذا دستیار دندانپزشک باید به خوبی با تمام فایل ها و کاربردهای آنها آشنا باشد.
آشنایی با وسایل دندانپزشکی برای دستیار با مجموعه فیروز دنتال
مجموعه فیروز دنتال یکی از معتبرترین شرکت های داخلی است که انواع تجهیزات دندانپزشکی را با بالاترین کیفیت و نازلترین قیمت به بازار عرضه می کند. از طرف دیگر این مجموعه معتبر متشکل از کادری مجرب و حرفه ای است که در صورت لزوم می توانند مشاوره های لازم در مورد هر کدام از تجهیزات دندانپزشکی را به شما ارائه دهند. بنابراین هر گونه سوال و پرسشی که در مورد ابزار دندانپزشکی مورد نظر دارید می توانید با این کارشناسان درمیان بگذارید.
از جمله انواع تجهیزات دندانپزشکی که این مجموعه به بازار عرضه می کند می توان به یونیت دندانپزشکی، توربین دندانپزشکی، جرمگیر، اتوکلاو دندانپزشکی، آنگل، فورسپس، ساکشن، التراسونیک اسکالر، فرز دندانپزشکی، سوند دندانپزشکی، الواتور و … اشاره کرد.
سخن آخر
ما در این محتوا در مورد تجهیزات دندانپزشکی و اهمیت آشنایی با وسایل دندانپزشکی برای دستیار صحبت کردیم. البته این تجهیزات بسیار متنوع تر از موارد ذکر شده هستند که معرفی تک تک آن ها در این مقال نمی گنجد. ولی هر فردی که قصد دارد به عنوان دستیار دندانپزشک مشغول به کار شود باید با تک تک این وسایل و روش کار با آن ها به طور کامل آشنا باشد تا هیچگونه مشکلی در حین درمان برای بیمار یا دکتر رخ ندهد.
تجهیزات پزشکی از ابزار، قطعات و لوازم جانبی بسیار متنوعی تشکیل می شوند که از جمله آنها می توان به قلم برنیش، قلم کارور، لایت کیور، دوربین داخل دهانی، سینی دندانپزشکی، اکسپلورر، پنس، قلم کاندنسر، آمالگاماتور، آمالگام کریر، کپسول آمالگام، سوزن های داروی بی حسی، سرنگ های تزریق و … اشاره نمود.
دیدگاهتان را بنویسید