با وجود تمامی مشکلاتی که در زمینه ی صادرات لوله و پروفیل طی چند سال اخیر به واسطه ی تحریم ها به وجود آمده است ایران توانسته در این زمینه خوب عمل کند، تا جایی که سال گذشته میلادی با تولید ۲۹ میلیون تن فولاد توانست جایگاه دهم جهان را به خود اختصاص دهد. شرایط مساعد تولید در کشور باعث شده سرمایه گذاری های زیادی در این صنعت انجام بشود بدیهی است که به این شکل حجم محصولات تولیدی نیز افزایش پیدا می کند. با بالارفتن این حجم تولید حتی بیشتر از نیاز بازار، شرایط مساعدی فراهم شده تا تولیدکنندگان بتوانند مازاد نیاز بازار را به سایر کشورها صادر کنند. با توجه به کیفیت بالا و قیمت مناسب این تولیدات، محصولات صادراتی با اقبال خوبی میان کشورهای همسایه مواجه شد. علت افزایش تقاضا برای مقاطع فولادی در جهان ویزگی های بی نظیر خود این مقاطع است و علت اقبال مقاطع فولادی تولیدی ایران بین خریداران خارجی قیمت مناسب و کیفیت بالا است. در ادامه با ذکر جزئیات به بررسی این چهار مورد خواهیم پرداخت.
ویژگی های مقاطع سبک و سنگین فولادی:
هر کدام از انواع این مقاطع فولادی خواص و ویژگی های خاص خود را دارند که برای تولید محصول خاصی مناسب است به همین خاطر نمی توان گفت یک نوع لوله و یا پروفیل بهتر یا بدتر از نوع دیگر است. خوب و بد بودن یک خاصیت را محصول تولیدی تعیین می کند.
۱.لوله و پروفیل سبک:
برای تولید این مقاطع فولادی از ورق روغنی استفاده می شود. فرآیند تولید ورق روغنی به گونه ایست که طبق استاندارد آن، ضخامت این ورق باید بین ۰.۴ تا ۱.۵ میلی متر باشد. این ضخامت کم باعث می شود نهایتا مقطع تولیدی وزن کمی داشته باشد به همین خاطر بیشتر با نام لوله و پروفیل سبک در صنعت شناخته می شوند. ورق روغنی طی فرآیندی به نام نورد سرد تولید می شود و به لطف همین فرآیند است که ورقی صیقلی، براق و زیبا است که با دقت ابعادی بالایی تولید شده ، بسیار منعطف و فرآیند پذیر است و به راحتی و با کیفیت بالا هم، می توان آن را آبکاری کرد. لوله و پروفیل سبک هم در واقع همین ورق ها هستند که با کمک قالب ها و غلتک ها به این شکل درآمده اند به همین خاطر این مقاطع نیز بهره مند از تمامی این ویژگی ها هستند. لوله و پروفیل سبک در واقع ماده اولیه ای برای تولید است که ویژگی های مناسبی برای ساخت طیف گسترده ای از محصولات صنعتی و تجاری را دارد.
۲.لوله و پروفیل سنگین:
این مقاطع نیز درست مثل لوله و پروفیل سبک خواص و ویژگی هایشان را از ورق خود به عنوان ماده اولیه تولید به ارث می برند. ورق سیاه که برای تولید لوله و پروفیل سنگین استفاده می شود، طی نورد گرم از شمش تولید می شود. به دلیل آن که این فرآیند در دمایی بالاتر از دمای تبلور مجدد انجام می شود ابعاد و ضخامت ورق سیاه، هم بیشتر از ورق روغنی است و هم به اندازه ی آن دقیق نیست در نتیجه ابعاد مقاطع تولیدی آن نیز دقت بالایی ندارد اما گزینه ی بهتری برای جوشکاری است چرا که اگر ورق نازک تر از حد استاندارد باشد حین جوشکاری ذوب شده و از بین می رود. ضخامت ورق به طور مستقیم بر مقاومت آن در تحمل وزن و نیرو اثر دارد در نتیجه لوله و پروفیل های سنگین مقاومت بیشتری به نسبت مقاطع سبک دارد. این مقاومت بالا فرآِید پذیری فولاد را کاهش میدهد.
ویژگی های مقاطع تولیدی ایران:
۱. قیمت مناسب:
عواملی چون وجود منابع غنی آهن به عنوان ماده اولیه تولید و معادن نفت و گاز به عنوان حامل های انرژی باعث شده هزینه ی تولید به میزان چشم گیری کاهش پیدا کند. علاوه بر آن همان طور که پیشتر هم توضیح دادیم به دلیل آن که تولید فولاد از دیرباز در کشور رواج داشته امروز امکانات و تجهیزات تولید فولاد در تمامی رده ها وجود دارد این عامل علاوه بر این که باعث مقرون به صرفه بودن قیمت نهایی تولید می شود سود صادرات لوله مبلی و پروفیل را هم به میزان چشم گیری افزایش می دهد.
۲. کیفیت بالا:
برای تولید محصولی با کیفیت، چند فاکتور تعیین کننده هستند. کیفیت مواد اولیه، کیفیت دستگاه های تولید و داشتن مهارت و آگاهی کافی. ماده اولیه تولید فولاد سنگ آهن یا آهن قراضه است. ایران غنی از معادن آهن با خلوص بالا است پس ماده اولیه را می تواند با قیمت مناسب و کیفیت بالا تامین کند. گرچه دستگاه های تولیدی این صنعت عموما بومی نیست اما با توجه اهمیت این صنعت در اقتصاد کشور اغلب کارخانه های تولید کننده از دستگاه های خوب مطابق با استانداردهای جهانی استفاده می کنند. به لطف منابع غنی از دیرباز تولید فولاد در کشور رواج داشته. بدیهی است این سابقه ی طولانی باعث خبرگی تولیدکنندگان و افزایش مهارت آن ها می شود.
دیدگاهتان را بنویسید