می توان گفت اعتماد به نفس شبیه آبی است که در لوله های خانه جریان دارد. شاید اشخاص خانه دقیقا ندانند که نحوه کارکرد آن چگونه است یا از کجا می آید اما زمانی که آب وجود نداشته باشد، جای خالی آن به طور خطرناکی احساس می شود. نبود اعتماد به نفس، تاثیر منفی بسیاری بر سبک زندگی و سلامت روان افراد می گذارد. خوشبختانه، اعتماد به نفس جزو مواردی است که برای افزایش آن راهکارهای زیادی وجود دارد و با کمی تلاش و پشتکار می توان آن را افزایش داد.
اعتماد به نفس چیست؟
در مکالمات روزمره، اغلب اصطلاح اعتماد به نفس با عزت نفس اشتباه گرفته می شود و به جای یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرد. برای افزایش و بالا بردن اعتماد به نفس ابتدا باید تفاوت این دو اصطلاح و مفهومشان را بدانیم.
اعتماد به نفس
اعتماد به نفس در واقع به نوع نگاه افراد به خودشان در یک زمینه خاص گفته می شود. برای مثال شخصی می تواند در پیانو زدن عالی باشد و در این زمینهء به خصوص، اعتماد به نفس بالایی داشته باشد. اعتماد به نفس افراد ریشه در تجربه و مورد تایید قرار گرفتن دارد. در نتیجه هرچه شما مثلا پیانو زدن را بیشتر تمرین کنید و افراد بیشتری نواختن شما را تایید کنند و بیشتر مورد پسند واقع شود، اعتماد به نفس شما در این زمینه افزایش پیدا می کند.
کسب اطلاعات بیشتر: اعتماد به نفس چیست
عزت نفس
اصطلاحی که در خیلی از موارد با اعتماد به نفس اشتباه گرفته می شود. عزت نفس به اعتقاد و نظر کلی شما در مورد خودتان مربوط است. عبارات کلی مانند (من آدم خوبی هستم) در دسته بندی عزت نفس قرار می گیرند. همچنین بهبود اعتماد به نفس به افراد کمک می کند تا عزت نفس خود را افزایش دهند.
کسب اطلاعات بیشتر: عزت نفس چیست
اعتماد به نفس منجر به پیشرفت می شود
درست است که اعتماد به نفس رابطه مستقیمی با میزان خوب بودن شما در یک مهارت دارد، اما تعیین کننده نهایی شما در خوب بودن یا نبودن شما نیست. در بسیاری از موارد ممکن است شخصی بسیار ماهر و توانمند باشد اما همواره اعتماد به نفس کمی داشته باشد. برای شما ممکن است سوال باشد که اگر اعتماد به نفس تعیین کننده نمی باشد، چرا نیارمند آن هستیم؟ در نظر داشته باشید که اعتماد به نفس معیاری برای خوب بودن یا بد بودن به ما ارائه نمی کند اما داشتن آن بسیار ضروری است زیرا اعتماد به نفسِ بالا، به افراد کمک می کند تا احساس بهتری نسبت به خودشان، زندگی شان و تصمیماتی که اتخاذ می کنند داشته باشند. همچنین اعتماد به نفس بالا موجب می شود که افراد ترس کمتری برای ریسک کردن و تجربه های جدید داشته باشند. از درون، اعتماد به نفس واقعی منجر به مثبت اندیشی، شادی و انعطاف پذیری می شود. افرادی که اعتماد به نفس ندارند، دست به انجام کارها و تجربه های جدید نمی زنند و هیچ اقدامی برای زندگی خود انجام نمی دهند. اعتماد به نفس، شما را در انجام کارها بهتر نمی کند اما به شما شجاعت ریسک کردن و امتحان کردن اقدامات جدید را می دهد.
چگونه اعتماد به نفس را افزایش دهیم؟
افزایش اعتماد به نفس کار سختی نیست اما نیامند تلاش و پشتکار است. شما می توانید با تغییر در نوع باور و نگاهی که به خودتان دارید، اعتماد به نفس تان را افزایش دهید. با خودتان صادق باشید و عینک بدبینی و قضاوت را بردارید. خودتان را همانگونه که واقعا هستید ببینید. راهکارهای بسیاری وجود دارند که آنها را در ادامه بررسی خواهیم کرد:
شروع به ورزش کنید
بسیاری از افراد هستند که برای کاهش وزن یا عضله سازی شروع به ورزش کردن می کنند اما باید توجه داشته باشید که ورزش کردن تاثیر به سزایی بر اعتماد به نفس شما می گذارد. ورزش کردن باعث می شود خلق و خوی شما بهتر شود و میزان هورمون های شادی بخش مانند دوپامین و ایندورفین در بدن شما افزایش پیدا کند. ورزش کردن همراه با افزایش اعتماد به نفس، کمک می کند تا با اضطراب و افسردگی نیز مبارزه کنید.
چیزهایی را امتحان کنید که باعث ناراحتی شما می شوند
البته که همه می دانیم خارج شدن از منطقه امن و انجام دادن کارهای جدید، می تواند ترسناک و بسیار سخت باشد؛ اما اعتماد به نفس بالا کمک می کند تا مردم در موقعیت های جدید که ممکن است باعث ناراحتی خیلی ها شود، احساس راحتی و رضایت کنند و بدین شکل منطقه امن شما بسیار بزرگ تر خواهد شد. این تغییرات و کارهای جدید می تواند شامل خیلی از کارها شود برای مثال پیدا کردن شغل جدید یا نقل مکان به شهر های دیگر یا کشوری دیگر، آغاز یک مکالمه یا حتی امتحان کردن غذاهای جدید. شما می توانید به طور منظم و طبق لیست، کارهای جدید را امتحان کنید.
ظاهر جدیدی را امتحان کنید
نحوه لباس پوشیدن، مو و نوع آرایش شما برداشت اولیه دیگران از شخصیتتان را مشخص می کند. علاوه بر این، بر نوع احساس شما به خودتان نیز تاثیرگذار است. پوشیدن لباس های مختلف شما را وادار می کند تا افکار متفاوتی داشته باشید. تحقیقات نشان داده است که نوع لباس پوشیدن افراد، بر میزان تمرکز آنها نیز تاثیرگذار است. برای مثال وقتی افراد لباس های سفید آزمایشگاهی پوشیدند، تمرکز بهتری برای انجام کار داشتند. به عبارتی زمانی که مردم بیشتر شبیه یک پزشک لباس می پوشیدند، به همان نسبت بیشتر شبیه به پزشک رفتار می کردند. پس اگر می خواهید شبیه کسی باشید می توانید از لباس پوشیدنِ مانند او شروع کنید و با این کار به تدریج اعتماد به نفس انجام کارهایی که آن شخص انجام می دهد را پیدا خواهید کرد.
روش های گفته شده می توانند بسیار بر اعتماد به نفس شما تاثیر بگذارد اما باید مراقب باشید که دچار غرور و اعتماد به نفس کاذب نشوید. برای افزایش اعتماد به نفس باید از یک روانشناس خوب و باتجربه کمک بگیرید تا شما را از انحراف پیدا کردن در مسیر افزایش آن و خودشیفتگی حفظ نماید. همچنین راهکارهای دیگری نیز وجود دارد که به تناسب نیاز شما، توسط روانشناس متخصص ارائه خواهند شد. در صورت تمایل می توانید از دکتر لیلا جبلی در این خصوص یاری بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید