وقتی روز جدیدی در پرسپولیس شروع شد
هزار سال پس از حضرت آدم، او بر این سرزمین سلطنت کرد. خوش تیپ و خردمند، عادل و خردمند، بالغ و دلیر. او بود که شهری ساخت با زیباترین قصر در تمام سرزمین ها و تختی چنان بزرگ که فقط شیاطین و فرشتگان می توانستند حرکت کنند. اوایل بهار بود که بر تخت نشست. شب بیرون بود. او می توانست سپیده دم را حس کند. اسب ها لوس می کردند و پرندگان آواز می خواندند. مردم چشم درشت برای دیدن پادشاه ایران جمع شدند. قبل از طلوع آفتاب به تراس رسید. و این بود که روزی نو آغاز شد و از آن به بعد عید نوروز نام گرفت.
پادشاه ایران کی بود؟
جمشید پسر طهمورث بیش از هفتصد سال بر ایران سلطنت کرد. او ابتدا قلمرو خود را به زره و سلاح مجهز کرد تا در برابر شیطان قدرت داشته باشد. سپس برای مردمش پارچه تهیه کرد: ابریشم و پشم بافته و رنگ شده. ثالثاً جمشید آهن را ذوب کرد و جواهرات استخراج کرد و عطر ساخت و شراب را کشف کرد. بیماران از علم او علاج دردها را میگرفتند و دریانوردان از خرد او در آبها راه پیدا میکردند. او ملت خود را به کشیشان، جنگجویان، کشاورزان و صنعتگران تقسیم کرد که همگی جمشید را بزرگترین پادشاه جهان میدانستند. اما بعد، اتفاقی افتاد.
شاهنشاهی هخامنشی و داستان تخت جمشید
جمشید در اساطیر ایرانی به راستی شخصیتی است. وی که در شاهنامه به عنوان چهارمین پادشاه جهان یاد شده، کاهن بزرگ هرمزد است و تخت جمشید (تخت جمشید) نام خود را از آن گرفته است. با این حال، روایات تاریخی به ما می گوید که این داریوش اول، پادشاه شاهان بود که این مکان را در حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد ساخته است. از آنجایی که یونانی ها آن را به این شکل می نامیدند، این تراس پر جنب و جوش به تخت جمشید معروف شد. بنای تاریخی که امروزه تنها ستون های آن باقی مانده است. تخت جمشید زمانی پایتخت امپراتوری هخامنشیان از الگوهای بین النهرینی الهام گرفته شده است. داریوش آرزو می کند که تخت جمشید نمادی از سلطنت هخامنشیان باشد، جایی که جهان به قدرت ایران پی برد. قدرتی که در تمام جزئیات تعبیه شده است: شاه هیولاها را فتح کرد، تاج و تختی که توسط دشمنان سرکوب شده حمل می شد، نگهبانان حجاری شده غول پیکر، گاوهای نر افسانه ای بالدار، رژه های مکرر خراج آورانی که هدایایی را به شاه تقدیم می کردند. اینها بسیار باشکوه بودند که میهمانان از ورود به جشن ها و جشن ها، در نوروز خاص که سال ها در تخت جمشید برگزار می شد، شگفت زده می شدند.
تخت جمشید یا پرسپولیس؟
مهمانانی که به جشنواره های این تراس ۱۲۵۰۰۰ متری دعوت شده بودند تنها افرادی نبودند که شکوه معماری و هنری آن را تسخیر کرده بودند. سالها پس از آمدن و رفتن پادشاهان، زمانی که یادگاری از آنها باقی نمانده بود، مردم از محلی که زمانی پارسا (شهر ایرانیان) نامیده میشد، عبور میکردند. آنها مجذوب سازههای غولپیکری بودند که بخشی از آن از کوه بریده شده بود و بخشی از آن توسط دیوارهای حائل ساخته شده بود. خاطره انگیزترین قسمت های سایت برای این مسافران، محل های تسکین دهنده بود. مردم فریزهای حجاری شده را دیدند که در آن برخی از داستان ها نمایش داده می شد. در این داستانها، برخی از موجودات افسانهای تاج و تخت پادشاه را جابهجا میکردند. از آنجایی که آنها قادر به خواندن کتیبه ها نبودند، نقش برجسته هایی تصور می شد که حکایت از داستان معروف شاه جمشید و تاج و تخت آن دارد. به همین دلیل این مکان را تخت جمشید نامیدند. هنوز هم در ایران به این نام خوانده می شود. اما در سایر نقاط جهان آن را با نامی که یونانیان میشناختند، یعنی تخت جمشید میخوانند.
سرنوشت پرسپولیس چه شد؟
نه جمشید و نه تاج و تخت او با حسن نیت اعطا نشد. فردوسی، شاعر شاهنامه، به ما می گوید که چگونه با قدرت یافتن جمشید، غرور و تکبر در درون او رشد کرد. همه نعمت ها را فراموش کرد. همان گونه که فخرفروش شد، آنچه را که به جمشید عطا شد پس گرفت. بدون هیچ قدرت و حمایتی سرانجام به دست ضحاک که قدرتش از اهریمن دشمن هرمزد بود کشته شد. شاید در مورد ضحاک، یک شخصیت اساطیری نشنیده باشید، اما قطعاً نام فاتحی که سرنوشت تخت جمشید را رقم زد، شنیده اید: اسکندر مقدونی. چرخش غم انگیز سرنوشت تخت جمشید این بود که توسط مردی سوزانده شود که گفته می شود می خواست انتقام تخریب معابد یونانی توسط ایرانی ها را بگیرد. شعله های آتش در تراس تخت جمشید، چه انتقام جویانه باشد و چه نباشد، چراغ آغاز عصر جدیدی در تاریخ ایران شد. دورانی با پیشینه ای غنی و بقایای هنوز تماشایی که جایگاهی را در فهرست میراث جهانی یونسکو به دست آورد.
پرسپولیس امروز کجاست؟
ویرانههای تخت جمشید (پارسا) در نزدیکی شهر شیراز در دامنه کوهی به نام رحمت قرار دارد. این محوطه برای اولین بار توسط یک باستان شناس فرانسوی در دهه ۱۹۳۰ کاوش شد. تخت جمشید که نمونهای از بهترین سبک هخامنشی در معماری است، در واقع مجموعهای است شامل تعدادی بنا مانند کاخ آپادانا، دروازه ملل و تالار تخت. سقف در اصل از چوب سوزانده شده توسط اسکندر مقدونی ساخته شده است. پله های دوتایی یک خلاقیت فوق العاده در معماری تلقی می شود. اما اهمیت و اشراف تخت جمشید فراتر از آن است. منحصر به فرد بودن این مقر حکومت امپراتوری هخامنشی به حدی است که توسط یونسکو به عنوان «در زمره محوطههای باستانشناسی که معادلی ندارند و گواه بینظیری از کهنترین تمدنها هستند» توصیف میکند. همانطور که مشخص است، تمام حقایق و داستان های تاریخ تخت جمشید نشان می دهد که چرا این محوطه باستانی جذاب باید در صدر فهرست مسافران قرار گیرد.
دیدگاهتان را بنویسید