یکی از با ارزشترین داراییهای هر انسانی، بینایی است. اما مشکلات مربوط به بینایی و چشم بسیار شایع هستند، زیرا چشم یکی از حساسترین اعضای بدن است که میتواند با کوچکترین آسیبها دچار بیماری شود. برخی از بیماریهای چشم خوشخیم و برخی دیگر بدخیم بوده و میتواند عوارض خطرناک دیگری را در پی داشته باشد.
شایعترین بیماریهای چشم
چشمها از حساسترین اعضای بدن هستند که وجود هر مشکل و اختلالی در آن نشاندهنده یک بیماری داخلی است که باید جدی گرفته شود، در ادامه به بررسی سه مورد از شایع ترین بیماریهای چشمی میپردازیم؛
تبخال چشم
تبخال چشمی یا کراتیت هرپس سیمپلکس (HSV)، یک عفونت چشمی است که قرنیه (لایه شفاف جلوی عنبیه و مردمک) را درگیر میکند و توسط ویروس هرپس سیمپلکس ایجاد میشود. این ویروس میتواند بعد از ورود به بدن تا مدت ها بدون علامت باشد. این ویروس، بعد از ورود به سیستم عصبی مرکزی میتواند با هر تغییری در بدن باعث ایجاد تبخال در نواحی مختلف مثل لب، بینی یا چشم شود.
طبق نظر پزشکان:
“تبخال چشم، توسط ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ایجاد میشود که شایعترین نوع تبخال چشم کراتیت اپیتلیال نام دارد. قرنیه را که قسمت جلویی شفاف چشم شماست، تحتتأثیر قرار میدهد و در نهایت باعث ایجاد یک عارضه چشمی میشود که در برخی موارد میتواند دارای ضرر باشد.”
علائم تبخال چشمی
از مهمترین علائم این بیماری میتوانیم به این موارد اشاره کنیم:
- درد چشم
- ریزش اشک
- قرمزی
- احساس وجود یک جسم خارجی در چشم
- حساسیت به نور شدید
تشخیص تبخال چشمی
این بیماری معمولاً با معاینه قرنیه چشم و گاهی آزمایشات شناسایی میشود. برای تشخیص دقیق عفونت هرپس سیمپلکس، پزشک چشم را با یک لامپ مخصوص معاینه میکند. در طول معاینه، پزشک ممکن است قطرههایی را در چشم بریزد که حاوی رنگ زرد مایل به سبزی به نام فلورسین است. رنگ فلورسئین بهطورموقت آسیب قرنیه را به رنگ سبز روشن میکند و این امکان را برای پزشک فراهم میکند که ناحیه آسیب دیده را ببیند.
درمان تبخال چشمی
عفونت اولیه بدون درمان برطرف میشود. با این حال، اگر عفونت دوباره فعال شود، میتواند قرنیه را به طور جدیتری تحت تاثیر قرار دهد و ممکن است منجر به از دست دادن بینایی موقت یا دائمی شود. درمان این بیماری باید در اسرع وقت انجام شود. مهمترین راهکارهای درمان عبارتند از :
- قطره چشم ضد ویروسی: پزشک ممکن است یک داروی ضد ویروسی، مانند: قطره چشم تری فلوریدین یا ژل چشم گانسیکلوویر تجویز کند. همچنین ممکن است داروی ضدویروسی خوراکی تزریقی مثل داروی آسیکلوویر تجویز شود.
- قطرههای کورتیکواستروئیدی : عفونتهای عمیقی که باعث التهاب میشوند، ممکن است نیاز به استفاده از قطرههای کورتیکواستروئیدی و قطرههایی داشته باشند که مردمک را گشاد میکنند، مانند: سیکلوپنتولات، آتروپین یا اسکوپولامین
راههای جلوگیری از تبخال چشمی
از آنجایی که تبخال چشم میتواند مجدد عود کند، برخی از پزشکان مصرف مکرر و منظم داروهای ضد ویروسی را تجویز میکنند تا از عود مجدد تبخال چشم جلوگیری شود.
قرمزی چشم
قرمزی چشم، یکی از مشکلات شایع است، که میتواند در اثر بیماریهای خوش خیم و یا حتی بدخیم ایجاد شود. بنابراین نمیتوان از کنار آن به سادگی عبور کرد و باید حتماً برای بررسی موضوع با پزشک مشورت کنید.
طبق نظر پرشکان:
“قرمزی چشم میتواند دلایل مختلفی داشته باشد، اگر قرمز شدن چشمهایتان بدون درد است، مشکل جدی نیست! اما اگه با درد همراه باشد، میتواند نشانه بیماری زمینهای باشد، دراینصورت حتما به پزشک مراجعه کنید.”
دلایل قرمزی چشم
از مهمترین علل قرمزی چشم میتوانیم به این موارد اشاره کنیم:
- آلرژی: آلرژی میتواند روی چشم ها تاثیر بگذارد و باعث قرمزی و تورم آنها شود.
- خشکی چشم : خشکی چشم زمانی ایجاد میشود که غدد چشمی به اندازه کافی اشک تولید نکنند.
- ورم ملتحمه: این بیماری زمانی اتفاق میافتد که غشای پوشاننده داخل پلکها و قسمت سفید چشم ملتهب میشود.
- بلفاریت: این بیماری باعث التهاب پلکها میشود.
- یووئیت: این عارضه التهابی است که در قسمت میانی چشم شکل میگیرد.
و…
راههای پیشگیری قرمزی چشم
در بیشتر موارد با رعایت یکسری نکات بهداشتی میتوانید از تحریف و قرمزی چشم پیشگیری کنید، در ادامه به این نکات اشاره میکنیم.
- رعایت بهداشت و شستشوی مکرر دستها
- استفاده از لوازم آرایش بهداشتی و پرهیز از مصرف لوازم آرایش دیگران
- رعایت اصول استفاده از لنزها و عفونی کردن آن
- پرهیز از فعالیتهای که باعث خستگی چشم میشوند.
درمان قرمزی چشم
برای درمان قطعی و پیدا کردن علت بیماری باید به پزشک مراجعه کنید تا پس از بررسیهای دقیق درمان مناسب متناسب با علت بیماری برای بیمار تجویز شود.
اما تا قبل از مراجعه به پزشک میتوانید با رعایت نکات زیر از تشدید بیشتر قرمزیچشم پیشگیری کنید.
- از تماس دست آلوده با چشم خودداری کنید.
- از آرایش کردن چشمها بپرهیزید.
- استفاده از صفحات نمایش مثل تلویزیون گوشی را به حداقل کاهش دهید.
- با استفاده از اشکهای مصنوعی چشم را شستشو دهید.
- بهتر است که کمتر در معرض نور خورشید و یا عوامل تحریک کننده مشابه قرار بگیرید.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟!
بیشتر علتهای قرمزی چشم نیاز به مراقبت فوری پزشکی ندارند. اگر دچار قرمزی چشم شدید، در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- ادامه یافتن علائم بیش از ۱ هفته
- تغییرات در بینایی
- درد چشم
- حساسیت به نور
- ترشحات از چشم
التهاب چشم
التهاب چشم، مشکل بسیار شایعی است که میتواند در اثر عوامل مختلفی از جمله آلرژی، ابتلا به عفونت، تحریک، آسیب و یا حتی ضربه ایجاد شود و بسته به علت التهاب ممکن است بخشهای مختلفی از چشم درگیر بیماری شوند.
طبق نظر متخصصان:
“التهاب چشم، از بیماریهایی است که میتواند سلامت چشمان شما را به خطر بیاندازد و یک تهدید برای بینایی شما است. بیماری التهاب چشم، در هر سنی اتفاق میافتد و علت آن پاسخ چشم به: عفونت، ضربه، گرد و غبار، اختلالات خود ایمنی و … باشد.”
انواع التهاب چشم
- یووئیت: التهاب عنبیه شایعترین نوع یووئیت است.
- کراتیت: این بیماری التهاب قرنیه است، قرنیه بافت شفاف و گنبدی شکل در جلوی چشم است.
- ورم ملتحمه: به التهاب عفونت غشای شفاف چشم که پلک را پوشانده و یا همان قسمت سفیده چشم گفته میشود.
علائم التهاب چشم
علائم التهاب چشم، بسته بهاینکه دقیقا کدام بخش از چشم دچار التهاب شده، متفاوت خواهد بود اما بهطورکلی میتوان به این موارد اشاره کرد:
- خارش و سوزش چشم
- قرمزی چشم
- حساس شدن چشم
- ترشحات عفونی چشم
- مشکلات در بینایی، مثل: تاری دید حساس شدن به نور
- درد چشم
- تاری دید
روشهای تشخیص
وقتی به متخصص چشم مراجعه میکنید احتمالا از یکی از روشهای زیر برای تشخیص التهاب چشم استفاده میکنند.
- ارزیابی بینایی و بررسی مردمک چشم
- معاینه با لامپ شکافی میکروسکوپی
- معاینات توسط قطرههایی برای گشاد کردن مردمک چشم
درمان التهاب چشمی
بسته قسمت ملتهب شده و میزان عفونت از روشهای مختلفی برای درمان این بیماری استفاده میشود که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- استفاده از داروهای کورتیکواستروئید جهت کاهش عفونت و التهاب
- استفاده از داروهایی برای گشاد کردن مردمک چشم
- استفاده از داروهای آنتی بیوتیک و ضد ویروسی
- جراحی به منظور برداشتن برخی از نواحی زجاجیه در چشم
سخن پایانی
در اخر باید بگوییم، اگر به هر یک از علائم بیماریهایی که اشاره شد دچار هستید، باید در اولین فرصت برای درمان مراجعه کنید. یکی از بهترین چشم پزشکان در شهر تهران، دکتر مریم روشنی (https://dr-roshani.com/) فوق تخصص قرنیه و سگمان قدامی و نیز جراح و متخصص بیماریهای چشم است.
دکتر مریم روشنی فارغ التحصیل دانشگاه تهران، و یکی از حاذقترین پزشک آن در امر جراحی چشم و رفع انواع عیوب انکساری چشم است.
دیدگاهتان را بنویسید