The prosperity and heritage of sailing in the Persian Gulf

رونق و میراث قایقرانی در خلیج فارس

از خلیج فارس و دریای عمان تا دجله و اقیانوس هند تا خلیج عدن، زمانی قلمرو رونق قایق‌های بادبانی سنتی ایرانی بوده است. با الهام از شکل دنده‌های کوسه، پانل‌های بزرگ درخت سای هندی با استفاده از میخ و آجیل کنار هم قرار می‌گیرند تا قهرمانان گمنام دریاها برای قرن‌ها در خدمت بازرگانان، شکارچیان مروارید، ماهیگیران و حتی نیروهای نظامی ایرانی باشند.

کسب اطلاعات بیشتر: کاشان رفتم چیکار کنم؟

گفته می شود که نادرشاه، بنیانگذار سلسله افشار (۱۷۳۶-۱۷۹۶م.) یکی از بزرگترین پیروزی های خود را با عشوه گری هند به لطف این غول های دریایی به دست آورد. بنابراین بومز در تاریخ و زندگی روزمره مردم جنوب ایران حضوری انکارناپذیر دارد.

بوم نوعی قایق بزرگ سنتی به نام «لنج» یا «لانچ» است. تفاوت این است که لنژس دارای موتور است در حالی که بوم ها با کمک کشتی های سفید گسترده حرکت می کنند. این قایق‌های منحصربه‌فرد تماماً با دستان خالی ساکنان ماهر جنوبی ساخته شده‌اند و زمانی کارگاه‌های ساختمانی در سراسر سواحل شمالی خلیج فارس و دریای عمان پراکنده بودند. قشم، بندر گنگ، گوران و ریگ از کارگاه های اصلی این صنعت قدیمی هستند.

دانش اجدادی دریانوردی و مهارت های سنتی ساخت قایق های ایرانی لنج در خلیج فارس در سال ۲۰۱۱ به عنوان میراث ناملموس یونسکو به ثبت رسید.

“کلفت کوبی” یک تکنیک باستانی برای غیرقابل نفوذ کردن بوم ها است. برای این کار از نوارهای پنبه ای آغشته به روغن نارگیل برای پوشاندن بدنه بوم استفاده می شود. پس از هر سفر، انواع خاصی از پوسته های گوش کوچک به بدن این قایق های بزرگ می چسبد، بنابراین آنها باید در اسرع وقت تمیز شوند. در فرآیندی به نام «مقاشری»، این گوش‌های کوچک با مخلوطی از آهک و صابون جمع می‌شوند.

رونق و دریانوردی ستون محکم میراث فرهنگی در جنوب ایران است زیرا دریا منبع اصلی درآمد خانواده ها است. آیین ها، جشن ها، داستان ها و البته ملودی های مختلفی در رابطه با دریا و این قایق های افسانه ای وجود دارد. ملوانان هنگام ساختن و پرتاب بوم ها یا هنگام باز کردن بادبان ها، کشیدن لنگر و کار روی عرشه آهنگ های خاصی می خواندند. این آهنگ های کاری «نیمه» نام دارند. این آهنگ ها به عنوان نمادی از وحدت توسط کل گروه ملوانان به گونه ای اجرا می شود که یکی از آنها، معمولاً «ناخدا» ناخدای لنج، ردیف های اصلی را می خواند و دیگران فقط قطعات کر را با هم می خوانند.

ماریون کاپلان روزنامه نگار و عکاس در نشنال جئوگرافیک بود و سفر با قایق بادبانی آرزوی همیشگی او بود. او در سال ۱۹۷۴ موضوع جدیدی را برای نوشتن پیشنهاد داد، قایقرانی با قایق‌های بادبانی ایرانی بوم. او برای نوشتن مقاله خود به جنوب ایران سفر کرد و قصد داشت در سفر آنها به گروهی از بوم بپیوندد. او زمانی با مانع اصلی خود روبرو شد که متوجه شد طبق خرافات قدیمی، یک زن انفرادی مجاز به سفر با کارکنان نیست زیرا بدشانسی می آورد. اگرچه آوردن یک بره یا بز به کشتی به عنوان کفاره راه حل ساده ای بود، اما هر ناخدای مشتاق به خطر انداختن همه چیز برای مسافر نبود.

ناخدا عیسی تنها کسی بود که ماریون را در بوم خود، «میهن دوست» پذیرفت. ماریان سفر قابل توجه خود را توسط میهن دوست بوم در دبی آغاز کرد و پس از چهار ماه رونق را در سواحل مومباسا در آفریقا ترک کرد. ممکن است بخواهید بدانید که آیا اتفاق بدی افتاده است یا نه، متاسفانه پاسخ مثبت است! یکی از کارکنان در همان روزهای اول سفر در موتورخانه به شدت آسیب دید و یک سال پس از سفر کاپلان، میهن دوست بوم و پسر بزرگ ناخدا عیسی و خدمه اش در اعماق دریاها غرق شدند. سالها بعد فیلم مستندی به نام پسران سندباد در مورد این سفر ساخته شد و ماریون این فرصت را پیدا کرد که با تعدادی از کارکنانی که پس از ۴۳ سال با آنها سفر کرده بود ملاقات کند.

ماجراجویی دریایی با قایق بادبانی سنتی ایرانی

برای از بین بردن این میراث ثبت شده در فهرست یونسکو، اخیراً چندین کشتی بوم قدیمی در جزیره قشم بازسازی و تجهیز شده اند تا سنت دریانوردی دریانوردان ایرانی در جنوب ایران را احیا کنند. یکی از آنها نام خود را به نام ناخدای باتجربه گرفته است و دیگری آرزو دارد مانند سندباد اسطوره ای دیگر از هفت دریا باشد.

قایقرانی در دریا یک تجربه بی عیب و نقص است. تنها بودن روی عرشه چوبی یک کشتی بادبانی دست ساز بزرگ که امواج را پاره می کند، می تواند به عنوان یک فرصت در طول زندگی باشد. از شانس بالا بردن بادبان ها، لذت بردن از ماهیگیری و موسیقی محلی روی عرشه، تهیه و طعم غذاهای دریایی، علاوه بر غواصی در خلیج فیروزه ای خلیج فارس با یک تور ماجراجویی یک روزه در بوم استفاده کنید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *