در چه صورت نفقه به زن تعلق نمی گیرد؟

در چه صورت نفقه به زن تعلق نمی گیرد؟

برای پاسخ دادن به این سوال که در چه صورت نفقه به زن تعلق‌ نمی‌گیرد، ابتدا لازم است با مفهوم نفقه آشنا شویم. نفقه یک مفهوم حقوقی و اجتماعی است که به تأمین نیازهای مالی زن و فرزندان، توسط همسر اشاره دارد. نفقه یکی از مهم ترین حقوق مالی زنان است که به موجب عقد نکاح به آن ها تعلق می گیرد. پس زن بعد از عقد نکاح و در صورت تمکین از شوهر، می تواند نفقه دریافت کند.

البته گاهی اوقات شرایط به گونه ای پیش می رود که زن برای تعیین و دریافت نفقه با مشکل مواجه می شود که در این حالت توصیه می شود از بهترین وکیل ساری کمک گرفته شود. وکیل با دانش و تخصصی که دارد، می تواند مشاوره های لازم را بدهد تا زن به حق و حقوق خود برسد؛ اما این نکته را نیز در نظر داشته باشید که گاهی اوقات به زن نفقه تعلق نمی گیرد؟

در چه صورت نفقه به زن تعلق نمی گیرد؟

نفقه چیست؟

نفقه حق واجب زن بر گردن همسرش است که با وجود رعایت شرایط استحقاق نفقه، حتما باید از طرف همسر تأمین شود. اما در صورت عدم وجود این شرایط، نفقه بر مرد واجب نخواهد بود. طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی، نفقه عبارت است از تامین همه نیازهای مادی طبق نیازهای زن؛ از جمله مسکن، لباس، غذا، اثاثیه منزل، هزینه های بهداشت و درمان و در صورت بیماری گرفتن خدمتکار.

پرداخت نفقه زن در عقد دائم از وظایف مهم و واجب شرعی و قانونی همسرش است و بعد از عقد ازدواج، بر عهده مرد قرار می گیرد. وضعیت مالی زن نسبت به تأمین نفقه توسط مرد هیچ تاثیری ندارد، یعنی اگر زن از نظر وضع مالی خوب باشد، باز هم مرد این وظیفه را بر عهده دارد که نفقه را پرداخت کند.

نفقه چقدر است؟

سوال بعدی که ممکن است برای هر کسی پیش آید، این است که مقدار نفقه زن چقد است؟ باید گفت در کتاب قانون اساسی مقدار نفقه یک زن دقیقا مشخص شده است که چه مقدار باید باشد. اما دو نکته بسیار مهم در این قضیه وجود دارد و قاضی با توجه به همین دو نکته است که میزان تعلق مهریه زن را تعیین می کند؛ یکی نیازهایی که زن دارد و دیگری شان و جایگاه زن که تعیین کننده مقدار نفقه او هستند.

پرداخت نفقه از سوی مرد باید به صورت ماهیانه باشد و زن زمانی که این موضوع رعایت نشود، می تواند به دادگاه مراجعه کند و درخواست دریافت نفقه را از سوی همسرش بدهد. در چنین شرایطی، دادگاه یک کارشناس را برای این موضوع مشخص می کند. کارشناس مربوطه باید با توجه به شان و جایگاه اجتماعی زن، نیازهایی که دارد، وضعیت مالی مرد و همچنین وضعیت زندگی این زن و مرد، میزان نفقه زن را تعیین کند.

پس از تعیین شدن میزان نفقه زن، مرد باید مقدار نفقه تعیین شده را پرداخت کند. در صورتی که زن و مرد به مقدار نفقه تعیین شده اعتراض داشته باشند، حتما باید تا ۷ روز پس از اعلام شدن رای دادگاه اعتراض کنند. با وارد شدن اعتراض به میزان نفقه، دادگاه یک تیم سه نفره از کارشناسان نفقه را تشکیل می دهد که به بررسی نهایی روی میزان نفقه اعلام شده بپردازند.

کسب اطلاعات بیشتر: مراحل فسخ نکاح بدلیل باکره نبودن زن

نحوه محاسبه میزان نفقه

نحوه محاسبه کردن نفقه دارای قواعد و فرمول خاصی نیست، فقط با توجه به درآمد مرد، جایگاه زن و هزینه های نسبی زن تعیین می شود. مقدار نفقه توسط کارشناس نفقه که شرایط زندگی زوجین را بررسی کرده است، تعیین خواهد شد و باید گفت برای هر خانم با توجه به شرایط زندگی که دارد متفاوت خواهد بود.

نحوه پرداخت نفقه

نحوه پرداخت کردن نفقه بستگی به نظر دادگاه و شرایط زوجین دارد. برای برخی از افراد به این شکل تعیین می شود که مرد باید نفقه را پرداخت کند، اما به هیچ وجه اجازه دیدن همسرش را بنا به مسائل خطر آفرین جانی و مالی ندارد. اما در موارد دیگر که چنین مشکلاتی وجود ندارد، پرداخت کردن نفقه به صورت ماهیانه بوده و شیوه پرداخت آن نیز به صورت توافقی بین دو نفر تعیین خواهد شد.

میزان نفقه زن خانه دار

میزان نفقه ای که برای خانم خانه دار تعیین می شود مانند نفقه دیگر خانم ها با توجه به شرایط و نظر دادگاه است. باید در نظر داشته باشیم که شان خانم یعنی در چه خانواده ای بزرگ شده و هم اکنون در اجتماع چه جایگاهی دارد و دوما با توجه به نیازهایی که زن دارد، نفقه او تعیین می شود.

 نفقه زن قهر کرده

خانمی که از خانه قهر کرده باشد، می تواند چندین دلیل داشته باشد. معمولا از مهم ترین دلایلی که باعث می شود خانم ها از خانه قهر کنند عدم تمکین و ناشزه (نافرمان) بودن زن است. اگر زن هیچگونه دلیل منطقی و قانونی برای این کار نداشته باشد، مرد باید با رای دادگاه و یا حتی پادرمیانی اطرافیان و بزرگان فامیل برای برگرداندن همسرش به خانه اقدام کند. در صورتی که در چنین مواردی زن باز هم به خانه برنگشت، دادگاه حکم عدم تمکین را صادر خواهد کرد و با توجه به این حکم، هیچگونه نفقه ای به او تعلق نخواهد گرفت.

گاهی اوقات نیز زن با توجه به دلایلی مانند خطرات جانی و مالی از خانه قهر می کند. با توجه به این شرایط معمولا با توجه به نظر دادگاه، نفقه به او تعلق خواهد گرفت و مشکلی از این بابت وجود نخواهد داشت.

در چه صورت نفقه به زن تعلق نمی گیرد؟

در چه صورت نفقه به زن تعلق نمی گیرد؟

حال به موضوع اصلی مقاله می رسیم و می خواهیم بررسی کنیم در چه صورت نفقه به زن تعلق نمی گیرد. در یک پاسخ کوتاه باید گفت وجود یکسری شرایط باعث می شود که به زن نفقه نرسد که ما در اداکه این شرایط را بررسی خواهیم کرد تا با آن ها آشنا شوید. در نظر داشته باشید که عدم آگاهی در رابطه با این شرایط ممکن است مشکل ساز شود.

  • فوت کردن مرد و حامله نبودن خانم

در بسیاری از شرایط ممکن است مرد فوت کند و همسر او نیز باردار نباشد. در چنین شرایطی دیگر نفقه ای از اموال مرد به زن پرداخت نمی شود؛ اما اگر زن باردار باشد، باید تا زمان به دنیا آمدن کودک، به او نفقه پرداخت شود. البته گاهی اوقات با ایجاد چنین شرایطی، مشکلاتی پیش می آید و مرد یا خانواده او نفقه ای به زن نخواهند داد که توصیه می شود در چنین شرایطی زوجه به سراغ بهترین وکیل خانواده ساری برود تا بتواند از طریق قانون مسئله را پیگیری کند.

  • طلاق در نافرمانی و عدم تمکین زن

زمانی که زنی طلاق می گیرد تا ۴ ماه پس از طلاق که دوران عده نامگذاری می شود، نفقه اش بر عهده شوهرش است. این موضوع می تواند متفاوت نیز شود. در صورتی که طلاق بین زن و مرد در شرایطی اتفاق افتاده باشد که خانم در وضعیت عدم تمکین از سمت شوهر خودش باشد، نفقه ای به او تعلق نخواهد گرفت.

  • عقد موقت و صیغه

عقد موقت می تواند از یک ساعت تا ۹۹ سال را شامل شود. تفاوتی ندارد که مدت زمان عقد موقت چقدر است، در هر صورت در عقد موقت هیچگونه نفقه ای به زن تعلق نمی گیرد.

  • ترک منزل بدون دلیل

زمانی که زن از شوهرش نافرمانی کند و بدون دلیل موجه مانند کتک کاری، خطر جانی و مالی و… خانه را ترک کند، هیچگونه نفقه ای به او تعلق نخواهد گرفت. بعضی از اوقات مراجعین فکر می کنند که اگر در خانه پدر خود اقامت داشته باشند این موضوع شامل نافرمانی نخواهد شد. اما باید بدانید که حتی در صورت اقامت داشتن در خانه پدر نیز باز هم خانم در وضعیت نافرمانی و عدم تمکین به سر می برد و نفقه ای به او تعلق نمی گیرد. در این مواردی که بیان شد، نفقه به زن تعلق نخواهد گرفت.

کلام آخر

همانطور که گفته شد، نفقه حق زن است و باید توسط مرد بعد از ازدواج پرداخت شود و اگر این اتفاق نیوفتد، زن می تواند از طریق مراجع قانونی نسبت به دریافت نفقه اقدام کند. البته باید بدانید که گاهی اوقات به زن نفقه تعلق نخواهد گرفت، از همین رو ما در این مقاله به این سوال که در چه صورت نفقه به زن تعلق نمی گیرد پرداختیم تا با شرایط آشنا شوید و بهترین عملکرد را در برابر این موضوع داشته باشید.

منبعمستر وکیل

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *