برنامه ریزی کنکور

پاسخ به ۱۰ سوال پر چالش در برنامه ریزی کنکور ۱۴۰۱

دیگه زیاد شنیدیم که میگن دوره‌ی کنکور، سرنوشت سازه! یعنی این شتری که در خونه‌ی همه می‌خوابه می‌تونه به طور کلی سرنوشت هر آدمی رو تغییر بده. حالا که امسال کنکوری شدی، بدون که اگه این یه سال رو درست برنامه ریزی کنی سال‌های آینده از تلاشی که کردی پشیمون نمی‌شی.

در ادامه با هم ۱۰ تا سوال پر تکرار کنکوری‌ها رو بررسی می‌کنیم:

سوال اول: کدوم درس ها رو بالا بزنی تو رشته و دانشگاه دلخواهت قبول می‌شی؟

همه‌ی درس‌ها توی کنکور مهم هستن و درصد ما در رتبه‌ی ما بسیار اثرگذاره. اگه درسی به‌نظر بی‌اهمیت بیاد، میتونه توی رتبه ما اثر بذاره؛ ولی طبیعتاً دروس تخصصی چون ضریب بالاتری دارن، به عنوان مثاب در کنکور تجربی، درصد بالاتر، اثر بیشتری در رتبه ما می‌گذاره. اما این به این معنی نیست که دروس عمومی را نباید خوند یا درصد پایین زد. راستی حرف از کنکور تجربی شد، خوبه که درباره برنامه ریزی کنکور تجربی بیشتر یاد بگیری.

چیزی که مهمه اینه که بدونی برای رشته و دانشگاهی که می‌خوای قبول شی باید روی چه مباحثی تمرکز بیشتری داشته باشی. منظورمون اینه که برای قبولی تو رشته‌ی X باید مثلاً دروس عمومی رو حداقل ۶۰ و دروس اختصاصی رو حداقل ۵۰ بزنی و این بهت کمک می‌کنه تا درصد‌هات رو به این عدد‌ها نزدیک کنی.

برنامه ریزی کنکور

سوال دوم: آیا درسته که بعضی از درس‌ها رو ۱۰۰ بزنیم بعضی‌ها رو صفر؟

اینکه توی یه درسی قوی هستی و همش اون رو بخونی و بقیه درس هایی که ضعیف هستی رو نخونی، نه تنها مفید نیست، بلکه باعث افت رتبه در کنکور هم می‌شه. باید همه‌ی درس‌ها رو متناسب بخونی، حتی اگه در یک درس ضعیفی، بالاخره یک موضوع و مبحث ساده و آسون رو ازش میشه پیدا کرد و اون رو خوند.

پس یادت باشه اینکه یک درس رو کامل کنار بذاری و بعضی از درس‌ها رو ۱۰۰ بزنی و بعضی‌ها رو صفر، اصلاً کار درست و منطقی‌ای نیست.

سوال سوم: آیا درسته که هر چی منابع بیشتری بخونی، رتبه‌ات بهتر می‌شه؟

هر کتابی، طرز آموزش و حل سؤال متفاوتی داره. ما اگه چندین کتاب داشته باشیم و همه رو با هم بخونیم، ذهن ما مشوش میشه و همه رو با هم قاطی می‌کنه. پس بهتره یک منبع مشخص معتبر را در کنار برنامه ریزی درست داشته باشیم تا بتونیم به نتایج مطلوبی برسیم.

سوال چهارم: برای چه مباحثی می‌تونی کمتر زمان بگذاری؟

اینکه توی یه مبحثی قوی هستی و با خودت بگی من این درس رو بلدم، پس ولش کنم برم سراغ یک درس دیگه، می‌تونه خطرناک باشه. باید روی نقاط قُوَتت وقت بزاری، کار کنی، تا توی همون موضوع‌ها قوی بشی. پس نباید اینطور بگی که مباحثی که بهتری، کمتر براشون وقت بزاری. ولی یه سری موارد هستن که می‌تونی کمتر براشون وقت بگذاری. چیا؟

  • مباحثی که وقت گذاشتی روشون و به هیچ وقت باهاشون کنار نمیای
  • مباحثی که حل کردنشون خیلی سخته و زمان زیادی می‌بره
  • مباحثی که تو کنکور ۱۰ سال اخیر اصلاً هیچ اشاره‌ای بهشون نشده

یادت باشه گفتیم کمتر وقت بگذاری، نگفتیم کلاً حذف کنی!

برنامه درسی برای کنکور

سوال پنجم: آیا کل کتاب رو باید حفظ کنی؟

بعضی از قسمت‌های کتاب از اهمیت بیشتری برخوردار هستن و بعضی از قسمت‌ها از اهمیت کمتر. باید هر دوی این‌ها را خوند اما با یک خلاصه‌نویسی جامع و کامل می‌تونیم همه مباحث رو در اون جای بدیم و دیگه نیاز نیست جزء‌به‌جزء کتاب رو حفظ کنیم. معمولاً بر و بچه‌های گروه علوم انسانی که بیشتر دروس‌شون حفظیه، توی این موضوع گیج می‌شن ولی از همین تریبون اعلام می‌کنیم که برای قبولی در کنکور فقط کافیه یه برنامه کنکور انسانی خفن بریزی و مطابق اون تا آخرش پیش بری و جا نزنی.

اما آیا لازمه روی مواردی که اصلاً باهاشون کنار نمیای وقت بگذاری؟

از ما بهت نصیحت، همون وقتی رو که داری میذاری و مباحثی که به هیچ وجه متوجهشون نمی‌شی رو بخونی و آخرش هم به نتایج زیادی نمی‌رسی رو بگذار روی کار کردن روی نقاط قوتت. مطمئن باش برای یک مسئله‌ای که یک ساعت وقت می‌ذاری و نمی‌تونی حلش کنی؛ همون زمان رو بگذاری روی نقاط قوتت کار کنی، نتایج خوبی می‌گیری.

سوال ششم: آیا ضرایب دروس تأثیری در برنامه ریزی کنکور داره؟

در بهترین برنامه درسی کنکور ، به ضرایب دروس اهمیت داده می‌شه؛ چراکه هر چه ضریب یک درصد بالاتر باشه، تأثیر درصد‌های آن درس در کنکور نیز بیشتر است. در برنامه ریزی برای کنکور باید به ضرایب دقت کرد و هرجایی درسی که ضریب بیشتری دارد، باید ساعت مطالعه و تست زنی بیشتری رو برای اون در نظر گرفت.

سوال هفتم: چقدر تو روز باید مطالعه کنی؟

ساعت مطالعه برای هر فردی متفاوته و هر کسی با توجه به سرعت مطالعه و یادگیری، حجم مطالب و …، ساعات متفاوتی داره. علاوه بر این بهتره هر درسی رو در یک تایمی از روز خوند. مثلاً بهترین ساعت برای مطالعه ریاضی صبحه.

کی گفته هر چی بیشتر بخونی بهتره؟

این یه تفکر اشتباهه که هرچی بیشتر بخونی، بهتره! “چقدر خوندن” مهم نیست، “چگونه خوندن” مهمه. ممکنه چند ساعت رو صرف مطالعه یک درس کنی اما چند دقیقه بعد چیزی زیادی از اون رو به یاد نیاری. چرا؟ چون کیفیت رو در نظر نگرفتی! پس کیفیت مطالعه مهمه! نه اینکه چقدر زمان می‌گذاری تا مطالعه کنی.

برنامه کنکور

سوال هشتم: آیا تو دوره کنکور فقط باید درس بخونی؟ مهمونی و تفریح کنسله؟

یکی از عوامل تأثیرگذار در کیفیت یادگیری، خواب کافیه. اگه بخاطر درس خوندن، کمتر بخوابی، نه‌تنها سودی نمی‌کنی؛ بلکه یادگیریت هم کاهش پیدا می‌کنه. یادت باشه ذهن و بدنت به استراحت نیاز داره. پس بهتره ساعاتی در طول هفته رو از درس جدا بشی و به استراحتت برسی.

سوال نهم: آیا لازمه مرور هم داشته باشی؟

مرور کردن مطالب درسی به اندازه‌ی مطالعه‌ی اون‌ها مهمه. اگه مرور نداشته باشی، اون مطلب تکرار نشده و فراموش می‌شن‌.

حالا مرور کردن چه فایده‌هایی داره؟

  • فراموش نکردن مطالب: مرور باعث می‌شه مطالب درسی از حافظه‌ی کوتاه‌مدت به بلند‌مدت منتقل و دیرتر فراموش بشن.
  • با مرور کردن مطالب، نکات مهم به چشم میان و بیشتر در ذهن تثبیت می‌شن.
  • توی مرور کردن، به مباحث مسلط می‌شی و حتی سرعت مطالعه بالا می‌ره.
  • مرور کردن باعث بهتر تفهیم شدن مطالب توی ذهن می‌شه.

سوال دهم: آیا یه بار خوندن تو بعضی موارد کافیه؟

یک بار درست خوندن یک مطلب بسیار مهمه اما اگه اون مطلب رو مرور نکنیم، توی حافظه‌ی کوتاه مدت ما می‌مونه و بعد از مدتی به دست فراموشی سپرده می‌شه. اما اگه مرور داشته باشیم، در حافظه‌ی بلند مدت ثبت می‌شه و به این راحتی ها فراموش نمی‌شه. پس یادت نره تو برنامه ریزی کنکور حتما مرور رو لحاظ کنی.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *