شناخت گونه های مختلف نهال گردو

شناخت گونه های مختلف نهال گردو

در تلاش برای ایجاد ارقام نهال گردو  با بهره وری بالا، کیفیت میوه و باروری جانبی، رقم جدیدی با خصوصیات اصلی فنولوژیکی و پومولوژیکی آن بر اساس معیارهای IPGR (1994) و UPOV-TG/125/6 (1999)، به مدت ۱۰ سال متوالی مورد ارزیابی قرار گرفت و با ارقام مادری و نهال گردو چندلر آن مقایسه شد. مشاهدات نشان داد که “لتو” عادت باربری جانبی بالایی دارد (۹۰%) و عملکرد رضایت بخشی در سن کامل تولید دارد. اندازه درخت از والدینش کوچکتر است و “چندلر” گلهای ماده از ۱۱ تا ۲۲ فروردین و نر از ۳ تا ۶ فرودین شکوفا می شوند. آجیل “لتو” در پایان شهریور برداشت می شود، پوسته پوسته آن به راحتی باز می شود و درصد هسته بالایی دارد. از دیگر خصوصیات مثبت آجیل “لتو” می توان به رنگ روشن هسته، پر شدن مغز چاه و حذف آسان نیمه های هسته اشاره کرد. “لتو” یک رقم اواسط اولیه است که به دلیل داشتن آجیل با کیفیت بالا، مناسب برای کاشت متراکم، در مناطقی که آخرین یخبندان بهاره در اواخر مارس تا اوایل فروردین رخ می دهد، بسیار مورد توجه قرار می گیرد، بنابراین، آن را به یک رقم امیدوار کننده تبدیل می کند. بلکه برای سایر مناطق با شرایط ژئومورفولوژیکی و اقلیمی مشابه.

معرفی
گردو ایرانی (Juglans regia L.) یکی از مهم ترین گونه های درختی آجیل کشت شده از نظر اقتصادی است. کشت درخت گردو به طور گسترده توزیع شده است و در سطح جهانی، گردو رتبه اول را در تولید آجیل (۴۴۹۸۴۴۲ تن) و پس از بادام هندی و بادام دارد  طی دهه گذشته، تولید جهانی گردو به دلیل شناخت اثرات مفید آن برای سلامت مصرف کنندگان دو برابر شده است. مطالعات و بررسی های مختلف اهمیت مصرف گردو را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی منظم و سالم، به دلیل محتوای آن، از جمله طیف گسترده ای از مواد مغذی و بسیاری از گونه های فیتوشیمیایی که ممکن است برای سلامت انسان مهم باشند، مانند اسید a-linolenic و سایر PUFA ها، فیتواسترول ها، مواد معدنی، γ-توکوفرول، پلی فنل ها و غیره که دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند و از بروز بسیاری از بیماری های قلبی عروقی، اختلالات عصبی مرتبط با افزایش سن، بروز دیابت و حتی برخی از انواع سرطان محافظت می کنند.

گردو در بین تمام آجیل ها رتبه اول را دارد. در هر سال میانگین تولید ۳۱۰۴۰ تن (سال ۲۰۱۹)، می باشد. با وجود تولید قابل توجه آجیل، عمدتا مغز گردو (۴۰۷۱ تن در سال ۲۰۱۹) وارد می کند.
کشت گردو در با دو وضعیت کاملا متفاوت مشخص می شود. از یک سو باغات گردو جدید است که به تدریج در حال افزایش است که در آنها ارقام منتخب جهانی مانند ارقام بابر جانبی «چندلر»، «لارا» و «پدرو» در مناطق نیمه کوهستانی و نیمه کوهستانی کشت می شوند. مناطق دشت، و ارقام باربر آپیکال، Franquette و Ronde de Montignac، در مناطق کوهستانی و مرتفع کوهستانی. از سوی دیگر، جمعیت های سنتی و قدیمی گردو (نهال) وجود دارد که در طول سال ها کشت آن ها کاهش یافته است. بیست و هفت و هفتاد نهال از این نهال قبلا توسط Rouskas و همکاران مورد ارزیابی قرار گرفته اند. (۱۹۹۷)و Rouskas and Zakynthinos (2001)  به ترتیب. از نهال‌های ارزیابی‌شده، تعداد زیادی عادت باربری جانبی را نشان دادند و اکثریت آنها به عنوان مواد زود‌شکن شناخته شدند. به گفته نویسندگان این مطالعه، هیچ ماده ژنتیکی یافت نشد که بتواند مستقیماً با “رقم بزرگ” مرتبط باشد، اما مواد ژنتیکی بسیار ارزشمندی وجود داشت که می‌توان از آن به عنوان ژنیتور در تلاقی‌های از پیش برنامه‌ریزی‌شده برای بهبود ژنتیکی گردو استفاده کرد.
تولید آجیل به تدریج از یک وضعیت سنتی به یک وضعیت جدید می رود که شامل یک رویکرد فشرده است که بر کیفیت مواد گیاهی (مانند ارقام با میوه دهی و پایه های جانبی)، افزایش تراکم درختان کاشت، و مکانیزه کردن کشت، برداشت و پس از برداشت تأکید دارد. که برخی از ویژگی هایی است که امروزه برای توسعه صنعت گردو یونان بسیار مهم است . علاوه بر این، شرایط اقلیمی تأثیر می‌گذارد و مناطق مناسبی را برای کشت گردو ایجاد می‌کند. بنابراین، نیاز زیادی به توسعه ارقام جدید و اصلاح شده گردو وجود دارد که به بهترین وجه نیازهای پرورش دهندگان و همچنین ویژگی های خاص مناطق کشت مربوطه را برآورده کند. این نیاز در سراسر جهان، همراه با این واقعیت که صنعت گردو با زیان‌های قابل توجهی به دلیل آفات و بیماری‌هایی که هم ارقام و هم پایه‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند، روبه‌رو است، توسعه برنامه‌های اصلاحی گردو را در کشورهای عمده تولیدکننده سوق داده است. بسیاری از برنامه های اصلاحی برای ارقام گردو در ایالات متحده آمریکا، ترکیه، ایران، فرانسه و مجارستان انجام شده است. برخی از این برنامه ها هنوز در حال اجرا هستند. اهداف اصلی اصلاح در تولید گردو، عملکرد بالا و کیفیت مغز است. سایر خصوصیات مانند باربری جانبی، وزن مغز و مغز، اندازه مهره، درصد مغز، ضخامت پوسته، رنگ مغز و سهولت حذف مغز از اهداف مهم پرورش گردو در کنار تحمل عوامل زنده و غیرزیستی است. در نتیجه گرم شدن کره زمین و تغییرات آب و هوایی، اهداف اصلاحی دیگری نیز در نظر گرفته شده است که از جمله آنها می توان به برگ دهی دیررس برای جلوگیری از سرمازدگی دیررس بهاره اشاره کرد که یکی از جدی ترین مشکلاتی است که باعث از بین رفتن تولید گردو می شود. دیربرگی یک ویژگی مطلوب برای گردو است که در مناطق مستعد سرمازدگی دیررس بهاره رشد می کند .
از سال ۱۹۸۵ تا به امروز، دپارتمان درختان آجیل سازمان کشاورزی برای ایجاد ارقام متمایز جدید گردو، با بهره وری بالا و کیفیت میوه مناسب، مناسب با شرایط خاک و آب و هوای کشور تلاش کرده است. مناطق مختلف و مقاوم در برابر آفات و بیماری ها و همچنین برای توسعه ارقام با دیربرگی، میوه دهی جانبی بالا و تاریخ برداشت زودرس. برخی از نهال‌های پیوندی که مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند. به دلیل ویژگی‌های مطلوب مغزی و مقاومت آن‌ها در برابر سوختگی و آنتر گردو انتخاب شدند.

آکنوز، و همچنین برای عادت باربری جانبی آنها، و غیره. تلاقی آنها با ارقام تجاری (به عنوان مثال: نهال گردو چندلر و نهال گوستین و نهال گردو فرانکت در مجموعه های دپارتمان ایجاد شده است و اکنون در حال ارزیابی است. علاوه بر این، تلاقی بین ارقام تجاری معروف (مانند “چندلر”، “هارتلی”، “گوستین”، “پدرو”، “فرانکت”) برای استفاده از صفات مربوط به هر رقم انجام شده است. اخیراً از طریق تلاقی‌های اختصاصی، رقمی با صفات رضایت‌بخش به نام «اورانیا» تولید شده است. این یک رقم جدید گردو با منشاء یونانی است که از تلاقی بین “هارتلی” و “گوستین” ایجاد شده است. این رقم نیمه دیررس با خصوصیات پومولوژیکی مشابه هارتلی است اما عادت باربری جانبی بالایی دارد. رقمی است که نه تنها برای منطقه یونان، بلکه برای سایر کشورها از اهمیت بالایی برخوردار است و برای کشت در مناطق نیمه کوهستانی و کوهستانی مناسب است که آخرین یخبندان بهاره در آنجا تا اواسط فروردین رخ می دهد . در همان زمان، از تلاقی دیگری بین “گوستین” و “پدرو”، رقم جدیدی به نام “لتو” ایجاد شد. “گوستین” به عنوان ماده ژنتیکی مادر عمدتاً به دلیل عادت باربری جانبی بالا و رنگ هسته روشن آن انتخاب شد، در حالی که “پدرو” برای بازشدگی خوب بدنه و برای شکستن جوانه دیرتر در مقایسه با “گوستین” انتخاب شد. بنابراین، هدف از مطالعه حاضر ارائه بینشی در مورد ویژگی‌های رقم جدید لتو و عملکرد آن بود. مقایسه مهم‌ترین ویژگی‌های فنولوژیکی و پومولوژیکی آن با ارقام والدینی «گوستین» و «پدرو» و نیز با رقم پرفروش گردو «چندلر» انجام شد.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *