آسیاب های بادی چرخان نشتیفان

آسیاب های بادی چرخان نشتیفان به قدمت هزار سال

در دل کویرهای طلا در فلات ایران، در کنار دامن کشور نشتیفان، این برج‌های گل آلود رفیع قرن‌ها ایستاده‌اند تا نشانی از هوش چشمگیر ایرانیان در گذشته باشد. ایرانیان باستان بادهای خروشان را با ایده منحصر به فرد خود از آسیاب های بادی مهار می کردند. آنها با کمک سیستم درخشان آسیاب های بادی نیاز خود را به غذا برآورده کردند و محصول استراتژیک آرد را با طعم این آسیاب های بادی تولید کردند.

نشتیفان، خانه آسیاب‌های بادی کاربردی اولیه جهان

وقتی فصل شدید باران های موسمی در این منطقه شروع می شود، هیچ چیز نمی تواند در برابر طوفان های دیوانه وار بایستد. طوفان شدید همه چیز را در راه خود می سوزاند و ویران می کند اما سرازیری در نشتیفان آسبادهای شگفت انگیزی را برای استفاده از نیروی وحشی باد ساخته است. مجتمع آسیاب بادی نشتیفان یا در اصطلاح محلی آسباد نامیده می شود، یکی از آسیاب های بادی بدوی جهان است.

نشتیفان در لغت به معنای نیش طوفان، شهری قدیمی در شمال شرق ایران در نزدیکی خواف در استان خراسان رضوی است. در کنار محله های جنوبی شهر، در کویر گسترده، برج های خشتی بلند از دور توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند. ارتفاع این برج های ساخته شده حدود ۲۰ متر است. خاک رس، کاه و چوب تنها مواد طبیعی جنینی هستند که برای ساخت سازه های شگفت انگیز کف آلود استفاده می شوند.

در اواسط بهار و تابستان در شرق ایران، زمان وزش بادهای موسمی و باد غالب است. باد شدید به نام باد ۱۲۰ روزه یا بادکوه از بلوچستان به سمت شمال شرقی کویرها می وزد. سرعت این بادهای شدید در دشت لوت به ۱۰۰ تا ۱۲۰ کیلومتر در ساعت می رسد که یک فاجعه طبیعی غیرقابل پیش بینی است! اما این شگفتی‌های معماری بیش از هزار متر از منطقه را در بر می‌گرفت و حدود ۱۰۰۰ سال قبل از طوفان‌ها ثابت ماند.

آسیاب های بادی چرخان نشتیفان

آسیاب های بادی چرخان نشتیفان

بادهای دیوانه، درمان طبیعی یا یک فرصت

ایرانیان همواره دانش و هنر را در کنار هم قرار می دهند تا از منابع طبیعی به خوبی استفاده کنند. آسیاب‌های بادی نشتیفان نشانه‌های این سنت قدیمی استفاده از امکانات و امکان‌پذیری‌ها برای غلبه بر موانع سخت شرایط زندگی است.

تاریخچه ساخت آسیاب‌های بادی در ایران به سال‌ها قبل از ظهور اسلام از سال ۶۳۳ میلادی برمی‌گردد. ایرانیان حدود ۵۰۰۰ سال پیش از سیستم آسیاب های بادی برای پمپاژ آب به سطح استفاده می کردند. آسیاب‌های بادی نشتیفان نمونه‌های بی‌نظیر این مجموعه خلاق محلی-صنعتی هستند که پس از گذشت قرن‌ها همچنان کار می‌کنند.

آسیاب های بادی در نشتیفان دارای عملکرد دوگانه هستند. مردم محلی با ایده منحصر به فرد آسبادها از تهدید بادهای شدید به عنوان نیروی جنبشی برای آسان کردن زندگی خود و همچنین به عنوان دیوار حفاظتی در مقابل شهر در این منطقه مهیب استفاده کردند.

ساده اما کارآمد

نشتیفان آسباد بر روی دو دیوار خشتی موازی در حاشیه جنوبی شهر بنا شده است. این برج ها دو قسمت اصلی دارند، برج بادگیر و اتاق زیرین که آسیاب های سنگی در آن می چرخیدند. بادگیر در بالاترین قسمت برج دارای یک صفحه باز عمودی به سمت شمال منطقه است. بنابراین باد را به راحتی به دام می اندازند و به سمت پره های چوبی عمودی وسط سازه هدایت می کنند. تیغه های چوبی دست ساز با باد می رقصند و با چرخش سریع خود انرژی را برای حرکت دادن سنگ تراش بزرگ زیر برج منتقل می کنند. بخش اساسی آسبادها اتاقی است که سنگ های گرد بزرگ در آن قرار دارند. همچنین چند اتاق برای نگهداری آرد و یک راه پله خشتی وجود دارد که اتاق را به اتاق باد متصل می کند.

این سیستم ساده اما کارآمد می تواند در صورت وزش باد تا حدود ۱۵۰ کیلوگرم کیسه گندم تولید کند. بالای سنگ ها یک مخزن برای قرار دادن دانه های گندم وجود دارد. میزان گندم ریخته شده از مخزن به سوراخ سنگ توسط فشار و سرعت باد تنظیم می شود. بنابراین نیازی به اپراتور برای کنترل کل فرآیند دانه بندی نیست.

آسیاب های بادی عمودی، میراثی از پارسیان برای جهان

گفته می شود دانش ساخت آسیاب های بادی از طریق ایران در سراسر جهان گسترش یافته است. اما این سیستم در جاهای دیگر به گونه ای متفاوت تطبیق داده شد. آنچه آسیاب‌های بادی نشتیفان را با آسیاب‌های بادی دیگر به‌ویژه در اروپا متمایز می‌کند، محور توربین‌های چوبی است. برخلاف دیگر طرح‌های آسیاب بادی، تیغه‌ها، نی‌های بسته‌بندی شده، در نسخه فارسی در جهت عمودی چیده شده‌اند. با این طراحی ساده اما هوشمند، نیازی به هیچ قطعه متوسط دیگری نیست. به این ترتیب نیروی باد مستقیماً به درون سنگ‌های آسیاب هدایت می‌شود و انرژی در بالاترین سطح قرار می‌گیرد.

در دنیای امروز که استفاده از انرژی های پاک تجدیدپذیر نشانه مدرنیته است، مردمی که سال ها پیش در نواحی شمال شرقی ایران زندگی می کردند، آسیاب های بادی خیره کننده ای ساختند تا از انرژی پاک بادها برای خرد کردن غلات و تهیه نان برای همیشه استفاده کنند.

اشتراک گذاری

2 یک پینگ

  1. پینگ بک: باغ سنگی جمشیدیه – آرپسه

  2. پینگ بک: 5 مورد که باعث می شود یک هتل خوب به نظر برسد – آرپسه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *