Ways to boost self-esteem

راه های تقویت عزت نفس

عزت نفس چیست؟

به طور کلی عزت نفس یعنی این که من نسبت به خودم و توانایی‌هایم، چه دیدگاهی دارم و تا چه اندازه خود را ارزشمند می‌دانم و برای خود احترام قائل هستم. در واقع عزت نفس و اعتماد به نفس قدرتمندترین و مهم‌ترین بخش شخصیت هر انسان را تشکیل می‌دهند. معمولا افراد این دو مفهوم را با یکدگیر اشتباه میگیرند. با دانستن پاسخ این سوال که عزت نفس چیست و تفاوت‌های آن با اعتماد به نفس می‌توانیم اهمیت هر‌کدام را در زندگی متوجه شویم تا بتوانیم با قدرت بیشتری به سمت رویاهایمان حرکت کنیم.

تفاوت و ارتباط عزت نفس و اعتماد به نفس

اگر در کاری مهارت بالایی به دست بیاوریم، موجب بالا رفتن اعتماد به نفسمان می‌شود، ولی در صورتی که خودمان این مهارت‌ها و توانایی‌ها را قبول نداشته باشیم و برای خودمان ارزش قائل نشویم، به معنای این است که عزت نفس کافی نداریم. در حقیقت اعتماد به نفس در مورد اعتماد به خودمان و توانایی‌هایمان در مقابله با چالش‌ها و حل‌ مشکلات و تعامل با جهان است.

به عبارتی می توان ارتباط این دو را اینگونه بیان کرد که اعتماد به نفس بیشتر حاصل موفقیت‌ها در دنیای‌ خارج می‌باشد و در واقع اعتماد به نفس میوه درخت عزت نفس است و موضوع مهمی در مسیر موفقیت و ارتقای فردی می‌باشد. اما به سوال عزت نفس چیست می‌توان اینگونه پاسخ داد که عزت نفس مربوط به حس‌ ارزشمندی‌ درونی شماست، یعنی فرد چه باوری نسبت به توانایی انجام کارهای خود دارد.

برای مطالعه راه های تقویت عزت نفس این مقاله را در مجله بوکاپو مطالعه کنید.

ویژگی افرادی که عزت نفس بالا دارند :

افرادی که عزت نفس بالایی دارند از رشد استقبال کرده و در عین حال انتقادات موثر را پذیرا هستند. انها به دنبال تغییر افراد مطابق میل خود نبوده و با واقع گرایی افراد را میپذیرند و با درک ارزش ها و چالش هایشان سعی در هدایت افراد دارند.

نقطه مقابل اشخاص با عزت نفس بالا، افرادی هستند که دارای عزت نفس پایین می‌باشند، این افراد از خودشان متنفر هستند و احساس می‌کنند هر کاری که انجام می‌دهند به اندازه کافی خوب نیست. آنها دنیا را جای امنی نمی‌دانند و حفظ کردن روابط با دیگران برایشان کاری دشوار است. به نقاط ضعف خود بسیار توجه می‌کنند و نگاه بدبینانه و منفی به زندگی دارند و همواره احساس اضطراب و ترس و افسردگی می‌کنند، این افراد بر این باورند که دیگران از آنها بهتر هستند و مشکل در پذیرش انتقاد درست و سازنده دارند، همچنین آنها در بیان نیازهای خود احساس شرم و خجالت، افسردگی و استرس و اضطراب دارند.

چه عواملی باعث پایین آمدن عزت نفس می‌شود؟

عزت نفس پایین اغلب از کودکی آغاز می‌شود. معلمان، دوستان، خواهرها و برادرها، والدین و حتی رسانه‌ها پیام‌های بسیاری به ما منتقل می‌کنند، هم مثبت و هم منفی. اما به دلایلی، پیامی که به ما القا می‌کند که «تو به اندازه‌ی کافی خوب نیستی» ماندگارتر است.

ممکن است این موضوع را تجربه کرده باشید که برآورده کردن انتظاراتِ دیگران از خودتان یا حتی انتظاراتِ خودتان از خودتان بسیار دشوار است.

استرس و رخدادهای سخت زندگی، مانند بیماری‌های سخت و شدید یا از دست دادن عزیزان، ممکن است اثری منفی بر عزت نفس‌ انسان داشته باشد. شخصیت نیز ممکن در این موضوع نقش داشته باشد. برخی افراد به منفی اندیشیدن تمایل بیشتری دارند و برخی دیگر معیارهایی بسیار بالا و تقریبا دست‌نیافتی برای خودشان در نظر می‌گیرند.

نشانه های عزت نفس پایین

ناتانیل براندن  در کتاب مشهور خود “شش ستون عزت نفس” مهم ترین نشانه های کمبود عزت نفس را چنین بر می شمرد:

  • فرد از تعریف و تمجید اطرافیان خودداری می کند. تحسین شایستگی های دیگران از سخت ترین کارهایی است که اینگونه افراد انجام میدهند.
  • دائما در حال مقایسه خود با دیگران است.
  • دائم درباره دیگران قضاوت می کند.
  • به هر انتقادی از خود به شدت واکنش نشان می دهد.

خلاصه کتاب شش ستون عزت نفس را میتوانید در وبسایت و اپلیکیشن بوکاپو مطالعه کنید.

چرا داشتن عزت نفس مهم است؟

بنظر شما چرا عزت نفس تا این اندازه موضوع مهمی است؟

از آنجا که ما و والدینمان همیشه برای اموری چون یادگیری زبان انگلیسی ، ورزش ، موسیقی و …. پول و زمان هزینه کرده ایم و هرگز به مقوله پراهمیت عزت نفس آنطور که باید نپرداخته ایم، شرکت در دوره های مربوط به افزایش عزت نفس و خرید کتاب ها و محصولات مربوطه نه تنها هزینه نیست بلکه سرمایه گذاری است. عزت نفس یا «عزت به نفس» مهمترین یافته حوزه تحول فردی و موفقیت در دو دهه گذشته معرفی شده است. جنبش عزت نفس یا حرمت نفس و مسابقه افزایش عزت نفس در طی ۵۰ سال گذشته در فرهنگ غرب تجلی درخشانی یافته و نور آن در دو دهه گذشته چشمان مردم جهان را به دنیای درون رهنمون کرده است.

هر چه باشد، تمام افراد موفق اول عزتمند هستند  و برای افزایش عزت نفس خود دنیای درون را به چالش کشیده اند، آیا این‌طور نیست؟

پس اگر به دنبال سرچ کلمه عزت نفس در گوگل به این صفحه وارد شده اید، شاید شما هم اهمیت وجود عزت نفس در زندگیتان را حس کرده اید. مشکل افراد با عزت نفس پایین این است که همیشه می دانند یک جای کار می لنگد اما نمیدانند مشکل از کجاست. همواره در عذاب اند و حس بدی که همیشه به همراه دارند مانند یک خوره وجودشان را می خورد. اما حقیقتا نمی دانند که باید برای خود چه کاری انجام دهند. می خواهند اقدام کنند و از این باتلاقی که در آن افتادند رها شوند اما راه فرار را نمی دانند. شاید اعتماد به نفس بالایی داشته باشند و ازنظر دیگران، افراد موفقی باشند اما، این حساس دنیارا به جای وحشتناکی برایشان تبدیل کرده است.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *