بیماری عروق کرونر (CAD) یا باریک شدن رگ های قلب، عارضه ای است که بر شریان های کرونری – شریان هایی که وظیفه ی خون رسانی به قلب دارند – تأثیر می گذارد. بر اثر این بیماری، پلاک در رگ ها تجمع کرده و باعث باریک یا مسدود شدن یک یا چند شریان کرونری خواهد شد. ناراحتی یا درد در قفسه ی سینه (آنژین)، شایع ترین علامت آن است. باریک شدن رگ های قلب می تواند منجر به حمله ی قلبی یا عوارض دیگری مانند آریتمی یا نارسایی قلبی شود.
درمان باریک شدن رگ های قلب
درمان باریک شدن رگ های قلب عموماً شامل ایجاد تغییرات در سبک زندگی، کنترل عوامل خطر و دارو درمانی است. عمل یا جراحی نیز ممکن است برای برخی از افراد مفید باشد. در مورد ایده آل ترین برنامه ی درمانی خود می بایست با متخصص قلب و عروق مشورت کنید.
رعایت کردن برنامه ی درمانی به منظور کاهش خطر ابتلا به عوارض جدی ناشی از باریک شدن رگ های قلب، از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه راه های درمانی را شرح داده ایم:
۱_ تغییرات در سبک زندگی
ایجاد تغییرات در شیوه ی زندگی نقش مهمی در مدیریت CAD دارد. این تغییرات عبارتند از:
- مصرف نکردن سیگار، ویپ یا هر گونه محصول حاوی تنباکو.
- رعایت کردن رژیم غذایی دوستدار قلب که حاوی مقادیر کمتری از سدیم، چربی اشباع شده، چربی ترانس و قند باشد. رژیم غذایی مدیترانه ای یکی از موارد ثابت شده ای است که خطر ابتلا به حمله ی قلبی یا سکته ی مغزی را کاهش می دهد.
- ورزش کردن؛ ۳۰ دقیقه پیاده روی در پنج روز هفته یا پیدا کردن و انجام تمرین هایی که از آن ها لذت می برید.
- محدود کردن مصرف الکل
قبل از شروع هر برنامه ی ورزشی جدید حتماً با پزشک خود مشورت کنید. او همچنین می تواند در مورد تغییرات سبک زندگی متناسب با نیازهایتان، شما را راهنمایی کند. ممکن است برای مشورت در مورد برنامه ی غذایی سالم و گزینه های ترک سیگار، لازم باشد که با یک متخصص تغذیه ملاقات کنید.
۲_ کنترل عوامل خطر باریک شدن رگ های قلب
مدیریت عوامل خطر CAD می تواند به کند کردن روند باریک شدن رگ ها کمک کند. عوامل خطرساز این بیماری عبارتند از:
- دیابت
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- تری گلیسیرید بالا (هیپرتری گلیسریدمی)
- اضافه وزن یا چاقی.
۳_ دارو درمانی
داروها می توانند به شما در مدیریت عوامل خطر و همچنین درمان علائم بیماری عروق کرونر کمک کنند. پزشک ممکن است یک یا چند مورد از داروهای زیر را تجویز نماید.
- دارو برای کاهش فشار خون
- دارو برای کاهش کلسترول
- داروی برای مدیریت آنژین پایدار (شامل نیتروگلیسیرین و رانولازین)
- خی از داروی برای کاهش خطر لخته شدن خون.
۴_ درمان باریک شدن رگ های قلب با آنژیوپلاستی
افراد برای مدیریت بیماری عروق کرونر نیاز به یک عمل یا جراحی مانند موارد زیر دارند:
– آنژیوپلاستی عروق کرونر (PCI)
نام دیگر این عمل آنژیوپلاستی عروق کرونر است و روشی کم تهاجمی محسوب می شود. در این روش پزشک برای باز کردن مجدد رگ های مسدود شده و کمک به گردش بهتر خون در آن، از یک بالون کوچک استفاده می کند. همچنین ممکن است برای کمک به باز ماندن شریان ها، یک استنت در آن قرار دهد.
🔔 برای اطلاع از تفاوت آنژیوپلاستی و آنژیوگرافی میتوانید به سایت دکتر نادر افشاری متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
-عمل قلب باز (CABG)
این جراحی مسیر جدیدی را برای جریان خون در اطراف انسداد ایجاد می کند. این «راه انحرافی» جریان خون را به قلب باز می گرداند. CABG برای افرادی که در چند شریان کرونری خود انسداد شدید دارند مفید خواهد بود.
پزشک هر شخص می تواند بهترین روش درمانی از بین موارد بالا را به او پیشنهاد کند.
چگونه می توان از باریک شدن رگ قلب جلوگیری کرد؟
همیشه نمی توان از بیماری عروق کرونری پیشگیری کرد؛ زیرا برخی از عوامل خطر این بیماری خارج از کنترل شخص است. اما اقدامات زیادی برای کاهش خطر ابتلا به آن وجود دارد. بسیاری از استراتژی هایی که برای کاهش خطر باریک شدن رگ های قلب مفید هستند، در صورت ابتلا داشتن به CAD نیز می توانند به کنترل بیماری کمک کنند.
با انجام موارد زیر می توانید خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر را کاهش دهید و از بدتر شدن آن جلوگیری کنید:
۱_ متعهد ماندن به ترک سیگار و تمام محصولات تنباکو
ترک یک ماده ی اعتیاد آور کار آسانی نیست و لزوماً به اراده مربوط نمی شود. به همین دلیل ارتباط با منابع و گروه های حامی بسیار کمک کننده و مفید خواهد بود. برای پیدا کردن گروه های حمایتی می توانید با پزشک خود مشورت نمایید.
۲_ رعایت کردن رژیم غذایی مناسب سلامت قلب
این به معنای پرهیز از غذاهای حاوی چربی اشباع شده، چربی ترانس، سدیم و قند و همچنین محدود کردن کربوهیدرات های تصفیه شده (مانند نان سفید و پاستا) است. بهتر است این مواد غذایی را با غلات کامل (مانند نان گندم و برنج قهوه ای) جایگزین کنید. آگاهی از چگونگی تأثیر تغذیه بر میزان کلسترول نیز اهمیت زیادی دارد.
۳_ خواب کافی
اغلب بزرگسالان به ۷ تا ۹ ساعت خواب با کیفیت در شب نیاز دارند. این میزان خواب برای بسیاری از افراد غیر ممکن یا دشوار است. برنامه های کاری، بزرگ کردن فرزند و تعهدات دیگر ممکن است مانع از استراحت کافی افراد شود. با پزشک خود در مورد استراتژی های داشتن خواب با کیفیت مورد نیاز برای حفظ سلامت قلب، مشورت کنید.
۴_ حفظ وزن در محدوده ی سالم
وزن ایده آل هر شخص، متفاوت از دیگری است. چنانچه طبق نظر پزشک از وزن سالم خود فاصله دارید، با کمک خود او هدف های قابل کنترل برای رسیدن به وزن سالم تعیین کنید. از رژیم های غذایی کوتاه مدت که بسیار محدود کننده هستند خودداری نمایید. در عوض، تغییراتی منطقی در شیوه ی زندگی خود ایجاد کنید که بتوانید برای مدتی طولانی به آن ها پایبند باشید.
۵_ آگاهی داشتن نسبت به میزان خطر ابتلا به بیماری های قلبی
برای غربالگری ریسک خود از سن ۲۰ سالگی (یا زودتر، با توجه به توصیه ی پزشک) به پزشکتان مراجعه کنید. پزشک برخی از اندازه گیری های اساسی مانند فشار خون و BMI را انجام خواهد داد. همچنین ممکن است از یک ماشین حساب خطر برای پیش بینی خطر ابتلا به بیماری قلبی در آینده، استفاده کند.
۶_ محدود کردن مصرف الکل
نوشیدن بیش از حد الکل می تواند به قلب آسیب برساند. تمامی افرادی که در بدو تولد جنسیت مرد به آن ها نسبت داده شده است، نباید بیش از دو «نوشیدنی» در روز مصرف کنند و افرادی که در بدو تولد جنسیت زن به آن ها نسبت داده شده است نیز باید مصرف خود را به یک نوشیدنی در روز محدود نمایند. با وجود این، هر چه مصرف الکل شما کمتر باشد بهتر است.
۷_ افزایش تحرک
ورزش، برنامه ریزی شده و هدفمند است. ۱۵۰ دقیقه ورزش در هفته به شدت توصیه می شود (مثلاً به شکل ۳۰ دقیقه پیاده روی در پنج روز هفته). اما شما می توانید با انجام کارهای کوچک، تحرک خود را بیشتر کنید؛ برای مثال: ماشین خود را دورتر از مقصد پارک نمایید تا کمی پیاده راه بروید، هر بار که به دستشویی می روید دور خانه ی خود قدم بزنید، یا حتی فقط درجا بزنید. هر چه تحرک شما بیشتر باشد برای قلبتان بهتر است. هر چند بهتر است از قبل در مورد حداکثر سطح بی خطر تحرک و فعالیت، با پزشک خود مشورت کنید.
۸_ مصرف منظم داروهای تجویز شده
داروها در کاهش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر نقش مهمی دارند. در صورتی که از قبل به این بیماری تشخیص داده شده باشید، داروهای تجویزی پزشک از حمله های قلبی جلوگیری خواهند کرد. بسیاری از این داروها برای استفاده ی مادام العمر تجویز می شوند. بهتر است از نحوه ی عملکرد داروها، چگونگی پیشگیری آن ها از بروز اتفاقات ناخوشایند و حتی طولانی کردن عمر شما اطلاع داشته باشید.
برچسب ها : باریک شدن رگ های قلب,آنژیوپلاستی,گرفتگی عروق قلب
دیدگاهتان را بنویسید